Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Tempo je naporan'

Sloković: Sanaderu zatvor onemogućava pripremanje obrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnica bivšeg premijera Ive Sanadera izjavila je danas da nekada najmoćniji hrvatski političar nema pritužbi na istražni zatvor, ali da mu boravak u Remetincu uvelike otežava pripremu obrane.

"Zakazane su po tri rasprave tjedno, radi se o tempu koji je inače vrlo naporan, a pogotovo ako je osumnjičeni u pritvoru pa je i mogućnost njegove i naše pripreme bitno teža. Obzirom da ima određene stavove, a mi svoje, ovaj dio je jako neugodan", izjavila je Sloković izlazeći iz zagrebačkog Županijskog suda, gdje je danas prvi put, nakon prošlotjedne 10-godišnje nepravomoćne presude u slučajevima Hypo i Ina-MOL, Sanader doveden s lisicama na rukama na suđenje u slučaju Fimi medija.

Pročitajte i ovo Ivo Sanader SLUČAJ DIOKI Vrhovni sud odlučuje o jedinoj Sanaderovoj oslobađajućoj presudi. Bivši premijer pratio raspravu videolinkom iz Remetinca Andrija Jarak - 2 PRAVOMOĆNA PRESUDA Poznato je kada bi bivši predsjednik HDZ-a mogao na slobodu, a jedan detalj u slučaju INA-MOL posebno upada u oči

>> Danas u sudnici: Sanadera čuvaju četiri pravosudna policajca

Sanaderova odvjetnica osvrnula se i na krunskog svjedoka na suđenju Ina-MOL Roberta Ježića koji se prilikom posljednjeg svjedočenja na tom suđenju, 25. listopada, obvezao da će u roku od mjesec dana u državni proračun uplatiti novac s računa svoje švicarske tvrtke, a riječ je o pet milijuna eura za koje tvrdi da ih je MOL uplatio kao mito Sanaderu.

"Robert Ježić nije izvršio nalog suca, to govori o njegovoj vjerodostojnosti, odnosno nevjerodostojnosti", ustvrdila je Sloković.

'Očito je da Ježić taj novac nema'

"Očito je da taj novac nema, ako se novac troši, onda se troši svoj novac, a ne tuđi. Činjenica da nije uplatio novac govori prije svega o tome da je on samo verbalizirao svoj stav da je taj novac vjerojatno bio za ugovor Ina-Mol dat Sanaderu, a da se zapravo radi o novcu koji je on dobio temeljem svog ugovora i koji je očito potrošio", ponovile je odvjetnica svoje ranije izrečene tvrdnje.

>> Ježić još dugo ne mora vratiti pet milijuna eura

Dodala je da obrana ima dokaze da je novac koji je stigao na Ježićev račun završio u njegovim firmama kao temeljni kapital. "Taj novac se vrlo teško izvlači iz tih firmi i očito je da Ježić taj novac nema", kazala je Sloković. Sanader i njegovi branitelji tvrde da je Ježić novac dobio za lobiranje za Družbu Adria i da ga je potrošio za dokapitalizaciju Diokija.

'Ježić bi novac trebao uplatiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude'

Sa zagrebačkog Županijskog suda prijepodne su potvrdili da Ježić nije uplatio novac, kao što je prije mjesec dana obećao sucu Ivanu Turudiću, ali da to nije ni bio dužan učiniti.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić objasnio je da bi Ježić novac trebao uplatiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude, odnosno ako Vrhovni sud u tom djelu potvrdi prvostupanjsku presudu. U slučaju da Ježić tada ne uplati novac iznos bi bio naplaćen prisilnim putem.

Prije mjesec dana Ježić je na suđenju Sanaderu u slučaju Hypo i Ina-Mol sucu Turudiću rekao da je novac na računu njegove švicarske tvrtke Dioki holding kojoj je 100-postotni vlasnik. Objasnio je da novac do tada nije uplatio jer zato nije dobio nikakve precizne upute kako to učiniti. Sudac prvo mu je rekao da to učini isti dan, no Ježić je odgovorio da ne može već da će to učiniti najdulje u roku 30 dana.

Suđenje u slučaju Fimi medija na koje će Sanader dolaziti iz Remetinca nastavlja se sutra kada bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti vlasnik osiguravajuće kuće Euroherc Dubravko Grgić koji je već dva puta ispričao svoj nedolazak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene