Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv promijena

Sindikati: 'U Holdingu sve rade na svoju ruku, ishitreno i loše'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi sindikati koji djeluju u Zagrebačkom holdingu okupili su se jutros ispred Stare gradske vijećnice, uoči sjednice Gradske skupštine, protiveći se najavi pretvaranja Holdingovih podružnica u trgovačka društva, ocjenjujući to ishitrenim i neprihvatljivim jer ugrožava kvalitetu usluga građanima i opstojnost radnih mjesta.

Gradski zastupnici HDZ-a zatražili su da se ta točka skine s dnevnog reda, no taj prijedlog na početku sjednice nije prošao.

'Legitimo je pravo opozicije predložiti da se nešto skine. No, to pitanje trebali smo riješiti jučer', poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te upitao predstavnike sindikata znaju li da su u pitanju i plaće za idući mjesec ako se to ne počne rješavati.

Pročitajte i ovo Grafit na Zrinjevcu Na udaru i stranke FOTO Pogledajte uvredljive grafite koji su osvanuli preko noći u centru Zagreba Tomislav Tomašević Velika investicija Tomašević se ne boji Lovrića: "Iz bivšeg režima sad se uključuju u politiku jer više ne mogu doći do gradskog novca"

>> Sindikati: Restrukturiranje ZG Holdinga ishitreno i neprihvatljivo

'Hoćete li odgodom riješiti problem - ne', rekao je Bandić te napomenuo da je gotovo svaki građanin vezan za Holding. 'Tu se mora podvući crta i napraviti reda i nitko me na tome neće zaustaviti bez obzira na cvrkutanje nekih koji govore da štite interese građana', rekao je Bandić.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković je ispred Stare gradske vijećnice ustvrdio da u Holdingu sve rade 'na svoju ruku, ishitreno i loše'. Upozorio je da su sindikati sasvim isključeni iz odlučivanja i da je cijeli postupak proveden netransparentno te bez znanja sindikata, a o tome, dodaje, nije bilo riječi ni na zagrebačkom Gospodarsko- socijalnom vijeću.

'Bojim se opasnih namjera privatizacije poput odvoza komunalnog otpada', upozorio je i dodao kako je Budimpešta imala sličan problem, privatizirajući svoju komunalnu tvrtku, što je dovelo do većih cijena i lošije usluge, pa su je morali vratiti natrag u gradsko vlasništvo.

Izrazio je i bojazan da će na kraju Holdingove podružnice završiti kao tvrtke u stečaju, a radnici bez plaće, poput onih u 'Industrogradnji'. 'Čini mi se da su Berlin ili Budimpešta u nekoj drugoj, civiliziranoj Europi, a kod nas se oni poput Zorana Milanovića ili Milana Bandića bore kako bi pokazali svoj ego ili pak osigurali alternativne tokove novca', rekao je Iveković.

Sindikate su u prosvjedu protiv očekivane privatizacije komunalnih tvrtki došli podržati i predstavnici Zelene akcije, Prava na grad i Zelene liste.

'Podržavamo zahtjeve sindikata i protivimo se očekivanoj privatizaciji komunalnih poduzeća od kojih najveća opasnost prijeti privatizaciji Čistoće jer će građani izgubiti kontrolu nad politikom gospodarenja otpadom, a time i politikom zaštite okoliša', rekao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije.

I iz Zelene liste su poručili da osuđuju 'pokušaj gradonačelnika Bandića da 'na mala vrata', pod izlikom reorganizacije Zagrebačkog holdinga, progura privatizaciju javnih komunalnih usluga'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene