Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže odgodu

Sindikati: Restrukturiranje ZG Holdinga ishitreno i neprihvatljivo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najavljeno restrukturiranje Zagrebačkog holdinga sindikati koji djeluju u tom kongolmeratu gradskih tvrtki htjeli bi odgoditi. Takav su zahtjev predali Gradskoj skupštini.

Sindikati koji djeluju u Zagrebačkom holdingu danas su od zastupnika u Gradskoj skupštini zatražili da s dnevnog reda sutrašnje sjednice maknu raspravu o točki 21. te da ne daju prethodnu suglasnost za restrukturiranje Zagrebačkog holdinga i osnivanje trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću.

Pročitajte i ovo Predsjednik skupštine i zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić (Foto: Dnevnik.hr) Problemi u koaliciji? Andrija Mikulić za Dnevnik Nove TV otkrio zašto je zagrebački HDZ odbio podržati Bandićev "sportski holding" Slika nije dostupna Redovita sjednica Zagreb: Skupština o restrukturiranju Holdinga i cijenama ZET-ovih karata

>> Milan Bandić: Nema odgađanja restrukturiranja Holdinga!

Sindikatima je prijedlog za statusnu promjenu u Zagrebačkom holdingu i osnivanje novih trgovačkih društava s ograničenom odgovornošću 'ishitren i neprihvatljiv' jer, kako ističu, ugrožava kvalitetu usluge građanima i opstojnost radnih mjesta većine radnika u izvršnim službama u Zagrebačkom holdingu. Također može imati dalekosežne posljedice, koje je teško kasnije popraviti, dodaju.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel naglasio je na konferenciji za novinare u Radničkom domu da se na sjednici Gradske skupštine želi dati suglasnost Zagrebačkom holdingu da krene u restrukturiranje, odnosno osnivanje sedam društava s ograničenom odgovornošću - AGM, Čistoća, Gradsko stambeno komunalno gospodarstvo, Robni terminali, Stanogradnja, Vodoopskrba i odvodnja i Tržnice.

Apelirao je na zastupnike da tu točku skinu s dnevnog reda i omoguće dijalog sa socijalnim partnerima te da se, ako se ide u restrukturiranje, ono provede uz maksimalne konzultacije sa socijalnim partnerima kako bi znali što je krajnji cilj Grada Zagreba, odnosno Zagrebačkog holdinga kao vlasnika sve imovine.

I predsjednik Sindikata prometa i veza Hrvatske Stjepan Lisičak naglasio je kako sindikati traže da sudjeluju, barem koliko je to moguće, u restrukturiranju Holdinga. Najavio je da su spremni poduzeti sindikalne akcije ako se provede najavljeno izdvajanje.

Obično se kaže da je put u pakao popločen dobrim namjerama. Mi mislimo da restrukturiranje Zagrebačkog holdinga na ovakav način, doslovno može biti put u pakao, ocijenio je Novosel.

Ustvrdio je kako se od 1996. godine, od kada je na snazi Zakon o trgovačkim društvima i od jedne pravne osobe stvaraju društva s ograničenom odgovornošću, u Hrvatskoj izgubilo na stotine tisuća radnih mjesta.

'Princip je bio uvijek isti - imovinu zadržati na jednom mjestu, u ovom slučaju na Zagrebačkom holdingu, radnike prebaciti u društva s ograničenom odgovornošću i njima u imovinu prenijeti stol, fikus i eventualno još jedan stari kompjuter, i 'evo, vi ste sada na tržištu! Ali mi ćemo vam, kao Holding, kao osnivač postaviti upravu, te imovinu koju ste dosad koristili, koju su radnici kroz godine rada stjecali, dati u najam ili koncesiju i utvrditi visinu najma, a onda ćemo se mi zajedno dogovoriti kada ćete ili završiti u likvidaciji ili ići u privatizaciju' ', kazao je Novosel.

Istaknuo je kako su sindikati svjesni da Holding posluje s velikim gubitcima i pozdravljaju svaku namjeru da se snize cijene komunalnih usluga građanima koje su izuzetno visoke, ali ne mogu prihvatiti da taoci restrukturiranja postanu radnici. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene