Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 ključnih stvari oko Agrokora

Kriza koja trese zemlju: Tjedan koji ćemo pamtiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo pregled najvažnijih događaja oko Agrokora koji su se odvijali proteklog tjedna.

Najznačajniji događaji u zemlji koji su se odvijali ovog tjedna vezani su za krizu u Agrokoru, koncernu koji zapošljava desetke tisuća ljudi i o kojem ovise mnoge obitelji.

1. Nepravilnosti u izvještajima

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 glavna državna odvjetnica Što će utvrditi Hrvoj Šipek o propustima u slučaju Agrokor? "Ne može Državno odvjetništvo reći da nije na vrijeme upozoreno" Ivica Todorić Oglasio se sud Nobilo potvrdio preokret u slučaju Agrokor: Palo ključno vještačenje protiv Todorića, pada cijeli slučaj?

Prema riječima prvog zamjenika izvršnog direktora ruske banke VTB Jurija Solovjeva, problemi u Agrokoru nastali su zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment, i to u dužem vremenskom razdoblju. "To je dovelo do toga da se dug skupljao, a nije se nigdje prikazivao", rekao je Solovjev u srijedu.

Baker Tilly, jedna od revizorskih kuća koja je revidirala financijska izvješća Agrokora, već je sljedeći dan, odnosno u četvrtak, objasnila da su tijekom proteklih godina u njihovim revizijama pojedinih članica grupe utvrdili određene nepravilnosti koje su se iskazale u pojedinačnim izvještajima i da su one ispravljene u konsolidacijskim paketima, te da pretpostavljaju da je izjava čelnika VTB banke rezultat greške u komunikaciji između te banke i odjela Strategije Agrokora.

2. Moodys srušio rejting

Agencija Moody's smanjila je u srijedu kreditni rejting Agrokora s prijašnjih B3 na Caa1, a vjerojatnost bankrota na Caa1-PD s B3-PD, dok izgledi za rejting i dalje ostaju negativni, jer kompanija više nije u stanju održavati visoku razinu obveza prema dobavljačima, što može oslabiti njezinu likvidnost. Moody's je time od početka godine smanjio Agrokorov rejting po drugi put.

Moody's upozorava da bi moglo doći do negativnih pritisaka na rejting Agrokora ako kompanija ne uspije održati kratkoročnu likvidnost ili ako moguće promjene u kapitalnoj strukturi budu negativno utjecale na njegove kreditore.

3. Dionice u strmoglavom padu

Cijene dionica Agrokorovih izdanja na Zagrebačkoj burzi u srijedu su oštro počele padati. Pad cijena dionica nastavio se do kraja tjedna.

4. Dobavljači počeli slati zadužnice

Tvrtka Orbico, jedna od najvećih hrvatskih distributera, pokrenula je u četvrtak prisilnu naplatu od Agrokora zbog duga koji iznosi između 12 i 13 milijuna kuna. Njihov su primjer slijedili i neki drugi vjerovnici. U konačnici je to rezultiralo blokadom Agrokorovih tvrtki.

5. Oporba optužuje ministra, premijer ga brani

Budući da je ministar financija Zdravko Marić u Vladu došao iz Agrokora, oporba ga proziva za nepravilnosti u izvještajima. Marić kaže da izvještaji na koje se nepravilnost odnosila nisu bila pod njegovom nadležnošću. Uz svog ministra stao je i premijer Andrej Plenković.

6. Podnesena kaznena prijava protiv Todorića

Božo Petrov podnio je u četvrtak, kao građanin, kaznenu prijavu protiv Ivice Todorića i uprave Agrokora zbog sumnji u kazneno djelo lažiranja financijskih izvješća o poslovanju tog koncerna, potvrdili su iz Mosta. A da je prijava i stigla, potvrđeno je u DORH-u. Petrov je tada novinarima rekao je o svom postupku obavijestio premijera, a premijer je sljedeći dan demantirao da je znao za prijavu doznao od Petrova.

7. Agrokorove tvrtke u blokadi

Tijekom petka su blokirane jedna po jedna Agrokorova tvrtka. Račune je Agrokoru zbog dugova blokirala Fina. Dobavljači kažu da će u najkraćem roku skinuti blokade kako bi se poslovanje nastavilo, ali iste najave nisu stigle iz državnih tvrtki kojima Agrokor duguje novac.

8. Banke s Agrokorom dogovorile standstill aranžman

Banke i Agrokor dogovorili su ključne elemente tzv. standstill aranžmana koji bi trebao biti potpisan tijekom dana. Ključno je da Agrokor dobiva glavnog direktora za restrukturiranje i neovisne stručnjake.

Financijski vjerovnici Agrokora - Erste banka, Privredna banka, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB banka AG i Zagrebačka banka izvijestili su kako su s predstavnicima Agrokora "u principu usuglasili ključne elemente tzv. standstill ugovora koji bi trebao biti potpisan danas". Standstill bi trebao olakšati poslovanje Agrokora i likvidnost, a glavno je da će u uprava Agrokora dobiti glavnog direktora koji će voditi restrukturiranje kompanije te neovisne stručnjake. Prema ranijim najava, Ivica Todorić i sadašnji članovi uprave trebali bi odstupiti.

9. Vlada usvojila zakon o sistemskim tvrtkama

Vlada je u petak Saboru na donošenje uputila prijedlog zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji bi se odnosio na kompanije s više od pet tisuća zaposlenih i obvezama većim od 7,5 milijardi kuna, a izvanredna bi uprava mogla trajati najviše 15 mjeseci. Premijer je kazao da se zakon odnosi na velike kompanije koje se nađu u određenim poteškoćama, a njihov značaj i veličina imaju sistemski karakter za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava te u konačnici za ukupnu stabilnost zemlje.

10. Dobavljači se složili sa standstill dogovorom za Agrokor

Banke i dobavljači su nakon sastanka u subotu rekli da će detalji standstill aranžmana biti poznati idućeg tjedna, kada budu imali pristanak svih vjerovnika, uključujući državu. Poručuju da je država kamen spoticanja za deblokadu Agrokorovih tvrtki. "Deblokada nije moguća dok se ne dobije pomoć države. Mi to ne možemo silom napraviti. Nadamo se da će to biti hitno poduzeto da bi se regulirali novčani tokovi", kazao je Josip Budimir, član uprave Francka nakon sastanka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene