Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković bio s čelnicima oporbe

Usvojen zakon za spas Agrokora: ''Cilj je osigurati stabilnost zemlje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u petak da će Vlada na današnjoj sjednici donijeti zakon o sistemskim tvrtkama.

15:20 Novi zakon bi se odnosio na kompanije s više od pet tisuća zaposlenih i čije obveze iznose više od 7,5 milijardi kuna, rekao je premijer Andrej Plenković, na sjednici Vlade.

Pročitajte i ovo Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti" Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

Prema prijedlogu Vlada bi tek na traženje dužnika ili vjerovnika, a uz suglasnost vlasnika tvrtke, imenovala izvanrednog povjerenika kojeg treba potvrditi Trgovački sud u Zagrebu.

"Ne radi se o nacionalizaciji ili izvlaštenju koji bi bez privole ugrozio bilo čije vlasništvo. Poštuje se hrvatski Ustav i pravo vlasništva, no on poštuje određene situacije i ukoliko kompanija da privolu i zatraži pomoć države, dolazi do njegove primjene i imenovanja izvanrednog povjerenika", rekao je Plenković, dodajći da povjerenik mora osigurati normalno funkcioniranje kompanije, osigurati likvidnost, održivost i radna mjesta te provesti restrukturiranje.

Osim toga, mora s vjerovnicima (kreditorima i bankama) dogovoriti da pauziraju s potraživanjima kako bi kompanija mogla doći do novih sredstava kojima bi se namirili dobavljači. Plenković je najavio i mogućnost imenovanja zamjenika povjerenika, a na to bi mjesto mogla biti postavljena osoba koja je već imala iskustva sa spašavanjem sličnih kompanija u svijetu.

"Cilj ovoga je da se osigura financijska i gospodarska stabilnost zemlje. O ovom zakonu smo proveli konzultacije i s predstavnicima oporbe, svih parlamentarnih stranaka. Izrazito je važno da svi u ovom trenutku pokažu da mogu biti na razini trenutka. Vlada se ponašala maksimalno razborito i odgovorno. Nitko od nas nije rekao niti jednu rečenicu koja bi mogla pogoršati situaciju, naprotiv. Smatramo da je i ovaj zakon pravi i jedini mogući put kojim možemo krenuti u ono što je najbitnije, ne pomagati pojedinoj osobi ili kompaniji, nego pomoći cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu", rekao je Plenković, dodajući da opčekuje konstruktivnu raspravu u Saboru idućeg tjedna o ovom prijedlogu. 

"Ovaj zakon nije usmjeren na spašavanje pojedinih osoba ni kompanija", rekla je Martina Dalić, ministrica gospodarstva, dodajući da se njime osnažuje zakonodavni okvir kojeg Hrvatska ima. 

Vlada je predloženi zakon jednoglasno usvojila, a u Saboru će biti predstavljen u srijedu.

15:10 - Počela je sjednica Vlade na kojoj nema ministra financija Zdravka Marića.

14:42 - Ivan Vilibor Sinčić rekao je da ih je premijer pozvao na sastanak te da im je najavio da će se zakonu raspravljati na Vladi. ''Interes Živog zida je da se zaštite izvori vode kojima upravlja Agrokor, poljoprivredne površine pod njihovom kontrolom, kooperatni, radnici', kaže Sinčić.

14:38 - Nakon sastanka Peđa Grbin iz SDP-a rekao je da su sudionike sastanka predsjednik i potpredsjednica Vlade u kratkim crtama upoznali sa sadržajem zakona i tražili od njih razumijevanje.

''Radi se o prijedlogu koji je radikalno ublažen u odnosu na ono što su iz Vlade komunicirali proteklih dana'', rekao je Grbin.

Nisu uspjeli, kaže, vidjeti cijeli tekst zakona pa ga onda u skladu s tim ne može ni komentirati, ali on će biti dostupan javno za nekoliko sati. O zakonu će se raspravljati u Saboru sljedeći tjedan.

14:31 - U Banskim dvorima u tijeku je sastanak premijera Andreja Plenkovića sa čelnicima oporbenih stranaka o prijedlogu zakona o sistemskim tvrtkama.

Iz Vladine zgrade izašao je član SDP-ova Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić, no nije želio davati izjave. Neslužbeno se doznaje da se u zgradi trenutno nalaze predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak i predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

13:32 - U Vladu su pozvani članovi oporbe kako bi razgovarali o Agrokoru i zakonu o sistemskim tvrtkama. Na sastanak su za sada došli SDP-ovci Peđa Grbin, Arsen Bauk i Siniša Hajdaš Dončić te Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

''Prije otprilike sat vremena sam pozvan u ured premijera, posto je netko iz kabineta premijera pozvao ne znam o čemu se radi. Pretpostavljam da je riječ o Agrokoru, ali zaista ne znam o čemu se radi', rekao je Lovrinović.

Na pitanje bi li on bio za taj zakon odgovorio je: ''Ne mogu vam ništa reći kad nisam ništa vidio, ali vam mogu općenito reći jednu stvar - da se Mercedes 10 godina uz 10% zaduživao, i on bi bio na koljenima''.

Na Vladi Zakon o sistemskim tvrtkama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da će Vlada danas donijeti zakon o sistemskim tvrtkama te poručio kako im nije cilj spašavanje bilo koga pa ni vlasnika Agrokora Ivice Todorića, već zaštita hrvatskog gospodarskog i financijskog sustava.

"Radimo sistemski zakon koji će zaštititi interese hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava, a svi resori daju svoje zadnje opaske kako bi taj zakon na Vladi sutra mogli usvojiti", rekao je Plenković jučer na Malti. .

Iz Mosta se doznaje da bi se nacrt toga zakonskog prijedloga poslao u hitnu saborsku proceduru.

Na dnevnom redu je, među ostalim, prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Projekt modernizacije i restrukturiranja cestovnog sektora, prijedlog dopune Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji. Vlada će, uz ostalo, raspravljati i o osnivanju Savjeta za sprječavanje korupcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene