Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ravnopravnost spolova

Sabor prihvatio izvješće: Potrebno je ojačati zaštitu žena na radu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski klubovi prihvatili su izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u 2009., ali i upozorili da je potrebno ojačati zakonske instrumente zaštite žena na radu i u obitelji te ojačati rad nadležnih tijela u državnoj upravi i na lokalnoj razini.

Danica Hursa (HNS) upozorila je da je na tržištu rada još uvijek jaka podjela na muška i ženska zanimanja, na razini srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja. Smatra i da bi Zakonom o radu trebalo precizirati zaštitu trudnica i dojilja kada je u pitanju sigurnost njihova povratka na posao. Marijana Petir (HSS) upozorila je, pak, na zabrinjavajući broj žena koje su ubili članovi obitelji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prihvaćeno izvješće pravobraniteljice Osobe s invaliditetom najmanje zadovoljne socijalnom zaštitom Slika nije dostupna Sabor podupro izvješće dječje pravobraniteljice

'Ukupan broj ubojstava u Hrvatskoj lani je iznosio 49 ljudi, što je smanjenje u odnosu na 2008., kad ih je ubijeno 67, no podatak da je 43 žene ubio član obitelji izaziva zabrinutost', rekla je Petir, koja smatra da je potrebno osnažiti prevenciju obiteljskog nasilja. Karmela Caparin smatra, pak, da je zakonska regulativa dobra, ali da je problem njezina primjena.

'Očito je da povjerenstva po županijama te koordinatori i koordinatorice u uredima državne uprave moraju više i bolje raditi', zaključila je Caparin. Hrvatski sabor je raspravom o izvješću pravobraniteljice Gordane Lukač Koritnik iscrpio točke predviđene za ovaj tjedan i prešao na glasovanje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene