Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porez na plaće i mirovine

'Smišljeno se pogoduje klijentelističkom stroju HDZ-a i HSS-a'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas je izvanredno zasjedanje nastavio raspravom o uvođenju tzv. kriznog poreza kojim se kani oporezivati sve plaće, mirovine i druge primitke do kraja iduće godine.

Zakonom bi se uveo poseban porez na plaće, mirovine i druge primitke te obustava usklađivanja mirovina prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, radi povećanja prihoda i smanjenja ukupnih rashoda u Državnom proračunu za ovu godinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi

>> Lažna osjetljivost Vlade, isti porez za sve

Posebni porez po stopi od 2 posto plaćao bi se na ukupni iznos plaće, mirovine i druge primitke, ako je iznos veći od 3 tisuće kuna, a manji od 6 tisuća kuna, dok će se po stopi od 4 posto posebni porez plaćati na iznose veće od 6 tisuća kuna. Očekuje se da će se provedbom zakona ostvariti dodatni prihod u državnom proračunu od oko 755 milijuna kuna ove godine, te oko 2,1 milijardu kuna u 2010.

Očekuje se i smanjenje rashoda državnog proračuna od oko 630 milijuna kuna. Prijedlogom zakona želi se povećati prihode i smanjiti ukupne rashode državnog proračuna u trenucima gospodarske i financijske krize, čije posljedice osjeća i Hrvatska, rekao je državni tajnik u Ministarstvu financija Ivica Mladineo

'Cilj je javne financije uskladiti s realnim mogućnostima', rekao je i dodao da je porezna osnovica neto plaća, mirovina, odnosno dohodak. O prijedlogu zakona raspravljaju saborski klubovi.

Ovo su mjere za spašavanje egzistencije elite

Saborska oporba zatražila je danas od vladajuće koalicije da odustane od uvođenja tzv. kriznog poreza, ističući da građani taj, kako ga nazivaju, 'harač' ne mogu izdržati, te pozivajući Vladu da se okrene smanjenju troškova koje je sama i napravila. 'Ova mjera, kao i rebalans proračuna, donosi se kao vatrogasna mjera radi spašavanja vlastite egzistencije vladajuće elite, a ne kao sustavni pristup izlasku iz kriz', poručila je Željka Antunović u ime Kluba SDP-a.

Vladajuće je optužila da obmanjuju javnost porukama da će krizni porez ravnomjerno i pravedno zahvatiti sve građane i spasiti državu, odnosno njezin proračun, uvjerena da će porez dodatno smanjiti potrošnju i utjecati na snažniji pad BDP-a, dakle i na manje proračunske prihode.

'Oni koji su doveli Hrvatsku u ovakvu situaciju sada pokušavaju spasiti vlastitu osobnost, sa sebe skinuti odgovornost i sve prebaciti na neke globalne trendove i krize, kao da su za situaciju krivi građani jer su dizali kredite te gospodarstvo jer se zadužilo u inozemstvu budući da u domaćim bankama to nije moglo", kazala je.

Antunović je uvjerena da se kriznim porezom te zaustavljanjem usklađivanja mirovina neće uštedjeti u proračunu, 'već će tek izazvati dodatnu štednju za građane koji će morati plaćati ovaj harač'.

'Da se izbroji gdje je sve iscurio državni novac, bila bi to kolona sve do Kine'

Da se Vlada na novi porez odlučila jer ne želi rezati državne troškove za koje je sama odgovorna smatra i Goran Beus Richembergh (HNS), prozivajući Vladu da je od plaćanja poreza izuzela 'one koji imaju jako mnogo, a ne zna se kako su to zaradili'. 'Smišljeno se pogoduje klijentelističkom stroju HDZ-a i HSS-a', rekao je.

'Ima tih kamiona jako mnogo i kada bi se izbrojalo gdje je sve iscurio državni novac bila bi to kolona kamiona sve do Kine', kazao je Richembergh. Zastupnicima je poručio da sve dok ne postanu svjesni da njihove plaće dolaze od istih radnika i umirovljenika, kojima se sada uzima, neće ni shvatiti njihove probleme. (Hina)

Bojite li se da kako ćete sada prehranjivati obitelj?

  • Da
  • Ne
  • Pomalo

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene