Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava na Markovom trgu

'Dosad smo imali priču o 20 godina grebanja para iz proračuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uživo gledajte sjednicu Sabora.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac najavio je danas u Saboru objedinjavanje svih ovlasti vezanih za državne potpore iz dosadašnje domene Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Ministarstva financija u jedinstvenom tijelu - Ministarstvu financija.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Lalovac je to rekao predstavljajući u Saboru prijedlog Zakona o državnim potporama, kojim bi se, kaže, pojednostavio sustav i kvalitetnije pružala stručna pomoći davateljima državnih potpora u Hrvatskoj.

"Uspostavljamo jedinstven sustav nadzora i upravljanja sredstvima, a slijedit će i baza podataka o potporama te registar o potporama", kaže Lalovac.

Time će se, ističe, dati cjelovit i transparentan pregled potpora po resorima, a radi ispunjvanja obveza prema EU.

"Uz bolji monitoring postići ćemo veću razinu transparentnosti pa će se moći u svakom trenutku vidjeti tko je i kolike potpore primio", zaključio je Lalovac pojasnivši kako je intencija zakona da u komuniciranju prema EU imamo jedinstveno tijelo.

Agencija za tržišno natjecanje nije, kaže, imala primjedbi na predloženi zakon.

Baranović: To je pristup politici koju možemo nazvati razumnom

Nakon kratkog izlaganja otvorena je rasprava,a prvi je govorio Petar Baranović u ime kluba zastupnika HNS-a.

Baranović je rekao kako ideja da ministarstvo financija ima vrlo jasan uvid u kompletiranu bazu podataka, da se vidi kuda odlaze naši novci, to je početak pristupa politici koju možemo nazvati razumnom i odgovornom. Klub HNS-a apelira da u svim domenama državnog novca imamo ovaj pristup. Mora se znati kuda novac ide', rekao je.

'Ono što smo imali dosad je priča o 20 godina laganog grebanja para iz državnog proračuna', naglasio je i dodao da nije riječ o sitinim parama, nego o krupnim.

Replicirao mu je Ivan Šuker koji je rekao da ima stvari koje treba postaviti na mjesto.

'Postoje instrumenti, ali pitanje je želi li ih netko prihvatiti', poručio je Šuker.

'Naravno da postoje mehanizmi, mehanizmi su postojali, ali nisu bili dostatni', odgovorio mu je Baranović i naglasio da je poanta da neke stvari znaju svi građani, a ne samo njih 150 u sabornici.

'Plakat ćemo za prolivenim mlijekom'

U ime kluba zastupnika Hrvatski laburista govorio je Branko Vukšić i rekao da vjeruje da je ovim zakonom Vladi laknulo jer se dio odgovornosti prenosi s hrvatskih institucija na europske institucije.

'Znate dobro da su potpore za zapošljavanje se mogle povući iz EU. Pristali smo prenijeti dio političkog suvereniteta na EU, tada se moramo služiti sa svim što nam pruža ta zajednica pa i sa sredstvima. Mrsić ukida potpore za zapošljavanje mladih, a nitko ne pita tko je odgovoran. Mislim da bi Grčić trebao podnijeti ostavku. Izgublili smo stotine milijuna koje ne znamo povući. Plakat ćemo za prolivenim mlijekom', poručio je Vukšić.

'Kod nas su se s potporama kupovali koalicijski partneri. Bilo je toliko nereda da je ovo dobro', rekao je.

'Nismo pratili tijek novca. Nismo bili toliko savjesni da kažemo dali smo potporu i da vidimo koji su rezultati nastali. Na potporama su se mnogi obogatili, a da nisu napravili ništa da ih opravdaju. S druge strane imamo ljude koji su vaplili za potporama', rekao je Vukšić koji misli da je Zakon prihvatljiv.

'U potporama smo imali najveći nered, nepravdu i razlike', smatra Vukšić.

Jedna institucija izrađivala izvješće za EK

Sabor je zasjedanje nastavio raspravom o Vladinom prijedlogu zakona o državnim potporama, što se nastoji postići i uspostavljanjem jedinstvene baze podataka o državnim potporama.

Predloženim zakonom se uređuju nadležnosti državnih tijela iz područja državnih potpora i potpora male vrijednosti, politika državnih potpora, postupanja prije dodjele državnih potpora, vođenje evidencija te izvještavanje o državnim potporama i potporama male vrijednosti.

Temeljem postojećeg zakona, davatelji državnih potpora obvezni su dostavljati određene podatke o dodijeljenim državnim potporama dvjema institucijama - Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Ministarstvu financija. No, novim zakonom to bi se trebalo pojednostaviti uspostavljanjem jedinstvene baze podataka o državnim potporama pri Ministarstvu financija.

Temeljem zaprimljenih podataka o dodijeljenim državnim potporama jedna bi institucija, Ministarstvo financija, izrađivala istovrsno izvješće za Europsku komisiju i hrvatske institucije.

Također, komunikaciju između Europske komisije i davatelja državnih potpora u Hrvatskoj vodilo bi Ministarstvo financija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene