Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabranili im rad

Bogataši preko kriptovaluta i financijskih mula izvlačili novac iz Rusije, a sve je išlo preko - Hrvatske

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Wirex Digital hrvatska je podružnica londonske kriptomjenjačnice Wirex, aplikacije za razmjenu kriptovaluta. Tvrtka se našla na radaru Transparency International Russia in Exile, koji tvrdi da su preko nje bogati Rusi izvlačili novaca i izbjegavali sankcije. Zbog odluke Hanfe, tvrtka Wirex Digital više neće moći poslovati u Hrvatskoj.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na sjednici u četvrtak donijela je rješenje kojim se društvu Wirex Digital iz Zagreba odbija upis u Hanfin Registar pružatelja usluga virtualne imovine, što znači da tvrtka više neće moći poslovati u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Masakr u Pragu pucnjava na sveučilištu Potresna svjedočanstva preživjelih studenata: "Stavili smo barikade na vrata, zvao sam mamu, djevojku. Po cijelom fakultetu bilo je krvi"

"Društvo mora bez odgode podnijeti prijavu za brisanje djelatnosti pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i pružanja skrbničkih usluga novčanika iz sudskog registra pri nadležnom trgovačkom sudu", priopćili su iz Hanfe.

Pročitajte i ovo Nuklearni arsenal Sjeverne Koreje Testiraju moćno oružje Sjeverna Koreja pokrenula i drugi nuklearni reaktor: Novi izvor plutonija učinit će ih još većom prijetnjom

Osim toga, Hanfa je ranije obavila nadzor tvrtke Wirex Digital te joj u listopadu izrekla osam nadzornih mjera. U nadzoru je utvrđeno da sustav sprječavanja i otkrivanja pranja novca i financiranja terorizma nije razmjeran veličini, vrsti, opsegu i složenosti poslova pa je društvu naloženo da osigura adekvatan sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma. Te mjere Wirex je trebao primijeniti do 12. prosinca 2023. godine, no to još nije učinilo.

Pročitajte i ovo Božićno drvce Tragedija na božićnom sajmu Božićno drvce ubilo ženu

Wirex Digital hrvatska je podružnica londonske kriptomjenjačnice Wirex, aplikacije za razmjenu kriptovaluta koju koristi šest milijuna klijenata diljem svijeta. No ta tvrtka našla se pod optužbama da je bogati Rusi koriste za izvlačenje novaca i izbjegavanje sankcija. Istragu je pokrenula Transparency International Russia in Exile, a detaljno su opisali kako to u stvarnosti izgleda.

Pročitajte i ovo Advent u New Yorku Advent Običaji se razlikuju diljem svijeta, ali atmosfera koju donosi najradosniji blagdan posvuda je ista

Pročitajte i ovo Napad morske nemani na turista u Meksiku Predator iz vode Horor usred zabave: Igrali se s djetetom na plaži pa slučajno snimili krvavi napad nepoznate nemani u moru

Bogati Rusi kupe takozvane financijske mule, što su zapravo osobni podaci nekog Bugara, Poljaka, Čeha, Rumunja, Estonca, Španjolca ili Ukrajinca. Preko njegovih podataka naprave račun na mobilnoj aplikaciji Wirex, a onda preko nje, izvuku novac iz Rusije. Sve te transakcije prolaze kroz zagrebačku tvrtku sa samo dva zaposlena.

"Kao treći korak našeg istraživanja, pogledali smo pozadinu Wirexa i otkrili da unatoč sjedištu u Ujedinjenom Kraljevstvu, ključne usluge plaćanja usmjeravaju se kroz Hrvatsku", stoji u dokumentu Transparency Internationala.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene