Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Testiraju moćno oružje

Sjeverna Koreja pokrenula i drugi nuklearni reaktor: Novi izvor plutonija učinit će ih još većom prijetnjom

Nuklearni arsenal Sjeverne Koreje
Nuklearni arsenal Sjeverne Koreje Foto: Afp
U nuklearnom kompleksu Yongbyon Sjeverna Koreja pokrenula je svoj drugi nuklearni reaktor. Novim izvorom plutonija vlast Kim Jong Una postat će još veća prijetnja.

Čini se da prvi put radi novi reaktor u sjevernokorejskom nuklearnom kompleksu Yongbyon, rekli su u četvrtak UN-ova organizacija za nuklearni nadzor i neovisni stručnjaci, što bi značilo dodatni potencijalni izvor plutonija za nuklearno oružje.

Sjeverna Koreja godinama je koristila istrošeno gorivo iz nuklearnog reaktora od 5 megavata u Yongbyonu za proizvodnju plutonija za svoj nuklearni arsenal, ali ispuštanje tople vode iz većeg reaktora na laku vodu sugerira da je i on uključen, rekla je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Pročitajte i ovo Pas lutalica Donesena presuda Grad izgubio neobičan spor: Kriv je za nesreću i vlasnici auta mora isplatiti odštetu

"Ispuštanje tople vode ukazuje na to da je reaktor dosegao kritičnost", rekao je čelnik IAEA-e Rafael Grossi u izjavi, što znači da je nuklearna lančana reakcija u reaktoru samoodrživa.

IAEA nije imala pristup Sjevernoj Koreji otkako je Pjongjang protjerao njezine inspektore 2009. Agencija sada prati zemlju uglavnom koristeći satelitske snimke. Bez pristupa, IAEA ne može potvrditi radni status reaktora, rekao je Grossi.

IAEA kaže da je primijetila snažno istjecanje vode iz rashladnog sustava reaktora na laku vodu od listopada, što sugerira da je reaktor operativan. Novije naznake govore da je voda bila topla, rekao je Grossi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dvije ozlijeđene osobe Nakon ponoći izbio požar: Vatrogasci iz kuhinje izvlačili muškarca u invalidskim kolicima

"LWR, kao i svaki nuklearni reaktor, može proizvoditi plutonij u svom ozračenom gorivu, koji se može odvojiti tijekom ponovne obrade, tako da je to razlog za zabrinutost", rekao je te dodao da napredak sjevernokorejskog nuklearnog programa veoma žalosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene