Obavijesti Video Pretražite Navigacija
više od glazbe

Eurosong 2025. u Hrvatskoj? Ovo su uvjeti koji moraju biti zadovoljeni: "Mi kažemo šator, ali to su zapravo mini građevine"

Baby Lasagna
Baby Lasagna Matija Habljak/Pixsell
Aktualno Galerija Baby Lasagna Baby Lasagna Foto: Matija Habljak/Pixsell Baby Lasagna Baby Lasagna Foto: Sanjin Strukic/Pixsell Pripreme za Eurosong - 4 Pripreme za Eurosong - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Baby Lasagna Galerija 1/4 >>
Može li Hrvatska organizirati Eurosong 2025. godine i imamo li uvjeta za to? Urednik portala Eurosong.hr Ivan Horvat priča za DNEVNIK.hr o produkcijskim uvjetima za to.

"Ako Eurosong doista dođe u Hrvatsku, najlogičnije bi bilo da mjesto održavanja tog spektakla bude Arena Zagreb", rekao nam je urednik portala Eurosong.hr Ivan Horvat. 

Smatra kako je Hrvatska sposobna organizirati takav spektakl i da zadovoljavamo sve uvjete za organizaciju. 

"Eurosong je prošlih godina bio organiziran i u zemljama koje nisu toliko financijski potkovane, ali su uspjele organizirati takvo veliko natjecanje", napominje Horvat. 

"U slučaju da Hrvatska pobjedi na Eurosongu, HRT bi rezervirao Arenu na dva mjeseca prije događaja, zbog slaganja pozornice pa probi i svega ostaloga. Morali bi se organizirati natječaji za vizualni identitet, pa za pozornicu, pa za raznorazne stvari koje prethode tom događaju", rekao nam je Horvat i nabrojio koji parametri moraju biti zadovoljeni. 

"Natjecanje se organizira u dvorani koja prima od 10.000 do 15.000 ljudi, a mi to imamo", kazao je. 

Osim prikladne Arene mora postojati i prostor gdje će sjediti 35 do 40 zemalja delegacija, a svaka delegacija ima oko deset ljudi.

Pročitajte i ovo Malmö u Švedskoj Treš i parada Koliko košta Eurovizija, isplati li se biti domaćin? Pogledajte koliko se dosad zarađivalo

U blizini dvorane treba biti i press-centar za 1200 osoba.

Ovo bi Hrvatskoj mogao biti izazov. "Arena Zagreb za to trenutačno nema mogućnost, ali pored Arene može biti šator. Mi kažemo šator, ali to su zapravo mini građevine. Potencijalno press-centar može biti i u Arena Centru." 

Organizator događaja i supervizor svega je Europska radiodifuzijska unija (engl. European Broadcasting Union - EBU). 

"Njihov izvršni čovjek supervizor je cijelog natjecanja i u našem potencijalnom slučaju bio bi supervizor uz HRT." 

Pročitajte i ovo Prekid prijenosa Eurosonga na RTS Eurovision song contest 2024 Slijede li sankcije Srbiji zbog prekida prijenosa Eurosonga? Pravila su jasna

Osim dvorane, grad mora imati kapacitet dostupnih 3500 hotelskih soba tijekom tjedna natjecanja i 1000 hotelskih soba dva tjedna prije natjecanja. 

Obično postoji i tzv. eurovizijsko selo i Euroclub, gdje nastupaju brojni izvođači svaki dan tijekom eurovizijskog tjedna. 

Grad mora imati lokaciju i za svečano otvaranje Eurosonga


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene