Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pohvala vladinim mjerama

Rompuy: Nadam se da kriza neće utjecati na pristup RH uniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski uspjeh na putu ka Europskoj uniji bit će pozitivan signal regiji da je pristupanje EU-u moguće, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy u Zagrebu nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

U racionalizaciji sudova Hrvatska je dosegnula razinu od 40 posto spajanja sudova, a spremna je sva mjerila u vezi s 23. pregovaračkim poglavljem o pravosuđu u potpunosti ispuniti, rekla je hrvatska premijerka. Razgovarali smo i o 8. pregovaračkom poglavlju koje se tiče brodogradnje, rekla je Kosor, i dodala kako je 'uvjerena da ćemo i to uskoro zatvoriti', te da je vlada surađuje 'sa sindikatima, upravom i radnicima'. Hrvatska je dosad otvorila sva poglavlja, njih 33, i zatvorila ih 20.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

Hrvatska je premijerka izrazila uvjerenje da će Hrvatska do početka 2011. ispuniti sva mjerila, zatvoriti sva pregovaračka poglavlja i u proljeće biti spremna za potpisivanje pristupnoga sporazuma s Europskom unijom. Globalna financijska kriza naškodila je i Hrvatskoj, rekao je predsjednik Europskoga vijeća, ali nadamo se da neće negativno utjecati na hrvatsko pristupanje EU-u, rekao je i pohvalio 'hrabre vladine mjere gospodarskog oporavka'.

>> Rompuy i Pahor zabrinuti zbog Kosova

Hrvatsko-slovenski dogovor o arbitražnom sporazumu bio je 'važna poruka ohrabrenja i nade susjedima, da se i najteži problemi mogu riješiti ako postoji povjerenje i volja da se riješe', rekla je hrvatska premijerka, a Van Rompuy se složio s time. Dogovor o 'arbitražnom sporazumu stvorio je model kako se bilateralni sporovi mogu riješiti na europski način', rekao je predsjednik Europskoga vijeća. 'Hrvatski uspjeh bit će pozitivan signal regiji da je pristupanje EU-u moguće'. On je pohvalio poboljšanje hrvatskih odnosa sa susjedima, osobito sa Srbijom, te rekao kako se veseli i sporazumu koji će se odnositi na područje Prevlake. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene