Obavijesti Video Pretražite Navigacija
četiri sata sjednice

Okončana sjednica Nadzornog odbora Ine, poznato i tko su novi članovi Uprave. Smijenjeni hrvatski članovi neće dobiti otpremnine

Nadzorni odbor Ine u srijedu je imenovao novu upravu te je za novog predsjednika postavio Pétera Rataticsa, a za članove uprave Berislava Gašu i Krisztiána Pulaya na prijedlog MOL-a te Miroslav Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka na prijedlog hrvatske vlade, izvijestila je Ina u srijedu navečer.

 

Nadzorni odbor primio je na znanje ostavke MOL-ovih članova Uprave Ine i na prijedlog Vlade Republike Hrvatske opozvao preostale članove Uprave.

Nadzorni je odbor potom imenovao novu Upravu. Novim predsjednikom Uprave Ine imenovan je Péter Ratatics, a članovima Uprave Berislav Gašo i Krisztián Pulay, na prijedlog MOL-a i s mandatom do 30. lipnja 2023. godine.

Tri nova člana Uprave imenovana su na prijedlog Vlade Republike Hrvatske - Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Marin Zovko, na najdulje šest mjeseci, do imenovanja članova Uprave putem javnog natječaja.

Ministar gospodarstva Davor Filipović večeras je u Dnevniku HRT-a izjavio da su dosadašnji hrvatski članovi Uprave Ine - Niko Dalić, Darko Markotić i Barbara Dorić, smijenjeni bez prava na otpremnine.

Novi predsjednik Uprave Ine Péter Ratatics već je bio član Uprave Ine od 2011. do 2018. godine i dobro je upoznat s poslovanjem kompanije, kažu u Ini. Na dužnost predsjednika Uprave Ine dolazi s dužnosti izvršnog potpredsjednika Usluga kupcima MOL Grupe i operativnog direktora MOL-a Mađarska. Diplomirao je na Fakultetu za financije Sveučilišta Corvinus u Budimpešti te se specijalizirao za tržišta kapitala. Počeo je karijeru 2007. godine kao stručnjak za trgovinu plinom i poslovni razvoj u MOL-u, a zatim je 2009. imenovan voditeljem savjetodavnog tima Izvršnog odbora. Između 2009. i 2010. također je obnašao dužnost voditelja Organizacijskog razvoja i upravljanja procesima, a od 2010. do 2011. kao voditelj Usluga upravljanja. Od 2011. godine radio je kao potpredsjednik Korporativnog centra u kojemu je bio odgovoran za područje ljudskih resursa. Tijekom 2015. i 2016. bio je odgovoran za aktivnosti nabave, ulaganja i komunikacija MOL Grupe kao viši potpredsjednik Korporativnog centra.

Berislav Gašo ulazi u Upravu s mjesta izvršnog potpredsjednika Istraživanja i proizvodnje te člana Izvršnog odbora MOL Grupe. Pridružio se Ini 2010. godine kao direktor korporativnih usluga, a 2012. prelazi u MOL Grupu.

Krisztián Pulay dolazi s pozicije višeg potpredsjednika MOL Grupe za razvoj rafinerijskog poslovanja. Od 2012. do 2016. godine radio je u Ini na različitim poslovima, zadnje kao direktor Sektora za upravljanje investicijama.

Miroslav Skalicki iskusan je menadžer i poduzetnik s 35 godina radnog iskustva u raznim tvrtkama iz energetskog sektora.

Hrvoje Šimović dolazi u Upravu Ine s pozicije redovitog profesora na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje radi od 2003. godine. Uz akademsku karijeru, posjeduje bogato iskustvo u raznim konzultantskim ulogama u području fiskalne održivosti javnog sektora.

Marin Zovko dolazi s mjesta člana Uprave Plinacra, hrvatske kompanije za transport prirodnog plina. Magistrirao je poslovno upravljanje (MBA) na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Ina je izvijestila i da je, nakon što je Hrvoje Šimović podnio ostavku na dužnost člana Odbora za reviziju u Ini od dana njegovog imenovanja za člana Uprave, Nadzorni odbor imenovao Sanju Sever Mališ novom članicom Odbora za reviziju.

Nadzorni odbor također je primio na znanje nalaze interne istrage vezane uz “slučaj Škugor”, s kojima raspolaže i USKOK.

Vanjski revizor će češljati ugovore

 

 

Situaciju u Ini prati reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović koja se javila uživo pred zgradom Ine, gdje je održana sjednica Nadzornog odbora.

"Četiri sata je trajala sjednica Nadzornog odbora. I maloprije su izlazili neki od sudionika sjednice. Pored nas je prošao novoimenovani član Uprave Ine, Miroslav Skalicki. Sjednica je dosta trajala i zbog toga što je za stolom članova Nadzornog odbora bila točka o izvještaju što je utvrdila interna istraga u Ini, a onda i pitanje što su utvrdili nakon afere u kojoj se sumnja da je Ina oštećena za milijardu kuna", izvijestila je Krajinović.

Pitanje je, dodala je Krajinović, kada će javnost za to doznati. "Iz Ine su već najavili da će rezultate te svoje interne istrage dostaviti USKOK-u. Nadzorni odbor je zatražio i mišljenje vanjskog revizora koji, čini se, još temeljitije češlja ugovore i cijelo plinsko poslovanje", kazala je Krajinović.

Pročitajte i ovo Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Emanuel Kovačić milijunske otpremnine Pogledajte što su neki od Vladinih kandidata za nove hrvatske članove Uprave Ine ranije govorili za Dnevnik Nove TV

Pročitajte i ovo INA Ostaje do ponedjeljka Mariji Ratkić našli zamjenu, izbacili iz stranke, a za dlaku joj izmakao i izlazak iz Remetinca

"Nakon sjednice neslužbeno se moglo čuti da se dogodilo i ono što su tražili vlasnici i suvlasnici Ine, a znamo da je premijer Andrej Plenković tražio da se razriješe tri hrvatska člana koja nisu podnijeli ostavke nakon afere, i da odu bez otpremnina", izvijestila je. 

Pitanje je i hoće li u priopćenju koje su najavili iz Ine objasniti i na koji način su riješili te otpremnine i slijede li možda tužbe i sudski postupci.

"U svakom slučaju, šest novih članova Uprave sutra bi trebalo doći u Inu na svoj novi posao. Od hrvatskih članova neslužbeno se moglo čuti, očekuje se da nakon analize prionu na posao i donesu cijeli plan i ono što je najavio i premijer Andrej Plenković, da se promijeni način upravljanja u Ini", rekla je Krajinović.

Pitanje je i hoće li se pozabaviti spornim otpremninama, visokim plaćama i bonusima koje su do sada imali članovi Uprave i hoće li se i to u budućnosti mijenjati.  

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene