Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Hrvoja Krešića

Hoće li trojac iz Uprave Ine ostati bez otpremnina? "Razrješenje ne znači da oni neće zatražiti zadovoljštinu na sudu"

Vlada je zatražila smjenu aktualnih i predložila nove članove Uprave Ine. U utorak je Dnevnik Nove TV doznao i ime trećeg hrvatskog člana. Akterima afere produljen je pritvor.

Nakon dolaska na sud Damir Škugor, Goran Husić i Josip Šurjak u istražnom su zatvoru u Remetincu. Tamo su već mjesec dana, a sad im je sud odredio dodatnih 15 dana. Za Škugora to znači dok ne ispitaju još pet svjedoka. Ina ga ja razriješila sa svih funkcija.

"On trenutno ne obnaša apsolutno nikakvu funkciju vezano za Inu" kazala je Škugorova odvjetnica Sandra Hančić te dodala da je to Ina sama odlučila.

"Škugor je podnio zahtjev, ali u nekim dijelovima ga je Ina pretekla", pojasnila je Hančić za Dnevnik Nove TV.

Svjedoke trebaju ispitati i u slučaju poduzetnika Husića, no sa Šurjakom ostaje u Remetincu dok se ne blokira novac na računu njihove tvrtke u Mađarskoj.

"Mi smo prije mjesec dana zatražili da se ta sredstva blokiraju, onemogući raspolaganje. Međutim, nije bilo reakcije i nadamo se da je USKOK poduzeo efikasnije mjere da se to što brže napravi", ističe Husićev odvjetnik Rajko Čogurić.

Drugi računi su blokirani u aferi s pranjem novca, malverzacijama s prirodnim plinom i sumnja se, Ina je oštećena za milijardu kuna. USKOK prikuplja dokaze.

"Mogu unaprijed reći da očekujemo provođenje vještačenja, da ćemo u nekom trenutnku vjerojatno nalagati knjigovodstveno-financijsko vjestačenje", rekla je Danijela Raspović Tomac, zamjenica ravnateljice USKOK-a.



Pitanje je hoće li širiti istragu? "O tom potom, doviđenja", kratko je kazala Raspović Tomac. "Ina će o dodatnim rezultatima interne istrage obavijestiti nadležna državna tijela, s kojima surađujemo, a zbog čega nismo u mogućnosti iznositi detalje", kazali su iz kompanije.

Pročitajte i ovo Dane Škugor Kao da ništa nije bilo FOTO Nadgleda posao? Pogledajte gdje smo uhvatili najbogatijeg i najpoznatijeg hrvatskog umirovljenika

Dok se čeka da Nadzorni odbor na sutrašnjoj sjednici razriješi hrvatske članove Uprave, Vlada im predlaže za novog člana ekonomista Marina Zovka, aktualnog člana uprave Plinacro.

Bez otpremnina

Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić je pojasnio na koji točno način Vlada misli ostaviti bivše članove uprave Ine bez otpremnine.

"U Vladi najviše nade polažu u ugovore koji svaki od članove Uprave ima. Pitanje je, je li ono što je zasad poznato javnosti dovoljno snažan razlog da bez toga članovi ne bi mogli tražiti zadovoljštinu kasnije na sudu te tražiti naknadu zbog povrijeđenih materijalnih prava", pojašnjava Krešić.

Dodaje da u ugovorima, navodno, postoji stavka prema kojoj ih se može kazniti i ostaviti bez otpremnine ukoliko dođe do veće povrede dužnosti.

"To ne znači da oni, svejedno nakon što se situacija na sutrašnjem Nadzornom odboru rasplete, neće tražiti zadovoljštinu na sudu i da to neće završiti u njihovu korist", napominje Krešić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odluka o pritvoru Produljen istražni zatvor osumnjičenima za megapljačku Ine

Ističe da bi to pogotovo mogao biti slučaj s relativno dvoje mladih članova Uprave - Barbarom Dorić i Darkom Markotićem.

"Niko Dalić je relativno blizu mirovine. Pitanje je hoće li on ići u takvo sudsko natezanje, iako je njegova otpremnina, prema nekim izvorima u Ini, znantno veća u odnosu na spomenutih dvoje članova", zaključio je Krešić.

Više o aferi Ina pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene