Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

milijunske otpremnine

Pogledajte što su neki od Vladinih kandidata za nove hrvatske članove Uprave Ine ranije govorili za Dnevnik Nove TV

Aktualno Galerija Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Emanuel Kovačić Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Emanuel Kovačić Foto: DNEVNIK.hr Uprava INA-e Uprava INA-e Foto: DNEVNIK.hr Miroslav Skalicki Miroslav Skalicki Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Šimović Hrvoje Šimović Foto: DNEVNIK.hr +0 Emanuel Kovačić Galerija 1/5 >>
Tko su kandidati za nove članove uprave Ine i što su govorili u Dnevniku Nove TV te hoće li biti moguće neisplatiti milijunske otpremnine dosadašnjim članovima? Premijer je uvjeren da će Nadzorni odbor naći način. Više o ovoj temi donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara-Knezović.

Dok hrvatski članovi uprave Ine ne da nisu dali ostavke, nego im premijer traži načina kako da ih ostavi bez otpremnina, Vlada je predložila tri nova člana u Upravi. 

Ali da se ne opeče kao ovaj put, ima nekih novina.

Energetski stručnjak Miroslav Skalicki, profesor s ekonomije Hrvoje Šimović i Emanuel Kovačić glavni savjetnik za vanjske subjekte, novi su kandidati za članove Uprave Ine. Na razdoblje od šest mjeseci.

Gostujući u Dnevniku Nove TV govorili su ovako:

"Kako će se cijene naftnih prerađevina kretati u Europi, tako ćemo i mi prolaziti", izjavio je energetski stručnjak Miroslav Skalicki u svibnju ove godine. Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Šimović krajem siječnja je kazao: "Dugoročno treba uvijek promišljati to što nas čeka. Zelena tranzicija, digitalizacija, održivi razvoj i demografija".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna sigurnosno pitanje Plenković opleo po Milanoviću: "Jasno je tko od početka govori istinu, a tko nastoji stvar relativizirati. Predsjednik Republike išao je manipulirati"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRIVREMENO RJEŠENJE Plenković zatražio ostavke: Vlada iza zatvorenih vrata predložila tri nova hrvatska člana Uprave Ine

Ali da bi došli novi došli, prvo moraju otići stari i to oni koji se na premijerove poruke oglušuju.

"Moram priznati da sam iznenađen činjenicom da se nitko od njih nije oglasio u ova četiri tjedna uopće, što je po meni još gore. Imate mega aferu u kojoj svi mi, koji imamo najmanje veze s tim, moramo nešto govoriti, a oni koji trebaju u zadnjih tjedana nisu rekli ništa", kazao je premijer Plenković nakon sjednice Vlade.

Ako ne odu do srijede, Nadzorni odbor će prvo predstaviti nalaz unutarnje revizije, a onda ih smijeniti.

"Poduzet će sve mjere pa i ove vezane uz isplatu otpremnina", uvjeren je premijer. Upitan može li se dogoditi da ne dobiju otpremninu, kratko je rekao "može, može".

Na tom tragu još prošli petak bio je i resorni ministar. "Bilo kakve otpremnine u ovom trenutku su apsolutno neprimjerene", govorio je ministar gospodarstva Davor Filipović.

Ostati bez otpremnine mogu ako sami pristanu na to. Ali Mostov Troskot smatra kako mora postojati i pravni način da se u ovakvim situacijama otpremnine blokiraju.

"Gdje vi u korporaciji kada izgubite za firmu milijardu kuna, a to je ono što znamo, što sigurno utječe i na cijenu dionice i na percepciju kompanije i na reputacijski rizik, da se takve greške nagrađuju s dodatnim otpremninama u višemilijunskom iznosu?", pita se Zvonimir Troskot.

"Kad su građani u strahu od cijena nafte i plina i struje, da ljudi koji najviše zarađuju, koji su već milijune bonusa dobili na svoje račune za prethodnu godinu, se grčevito drže za otpremnine. A uopće ne osjećaju odgovornost za ono što nisu radili, a morali su raditi prema zakonu", kazala je SDP-ova Mirela Ahmetović.

Premijer se s njima nije čuo. "S njima komunicira ministar. Što ću ja sad nekom prevodit hrvatski", kaže. 

A novi članovi uprave, smatra državni tajnik, ne mogu više raditi za ovakve astronomske cifre.

"Ako mi radimo za plaće koje su svima poznate, a nosimo na sebi veliku odgovornost pa da netko ima plaću veću od premijerske, a nije sposoban ni ostavku podnijeti iz moralnog čina, to govori o tim ljudima samima", naglasio je državni tajnik Ivo Milatić.

Nemaju još puno vremena. Srijeda je tu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene