Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrde i liječnici

Hrvatska stvarnost - Razboljeti se u drugoj polovici mjeseca moglo bi biti itekako opasno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nedostatka novca u hvatskom zdravstvu štedi se i na onome na čemu se ne bi trebalo

U hrvatskom zdravstvu novca nema pa se štedi i na onome na čemu se ne bi trebalo. Razboljeti se u drugoj polovici mjeseca moglo bi, prema informacijama od samih liječnika, biti itekako opasno.

Nezadovoljni liječnici odlaze iz zemlje, a liste čekanja rastu unedogled. Opsežna reforma sustava jednostavno se ne može više odgađati. O masterplanu bi Vlada mogla raspravljati već u četvrtak.
Da dalje ovako više ne možemo, odavno je jasno.

Pročitajte i ovo Zdravstvo, ilustracija - 2 Subvencije za ostanak Pogledajte kako ova županija planira doskočiti kroničnom nedostatku liječnika: "Ona je to vidjela i u roku od mjesec dana došla je kod nas" Slika nije dostupna Ignoriraju se stvarni problemi Hrvatski liječnici: Reforma zdravstva u Hrvatskoj ne postoji

'Sustav koji počiva na tome da se štedi na nekim osnovnim sredstvima za rad je osuđen na to da je kvaliteta pružene usluge manja', kaže Trpimir Goluža, predsjednik HUBOL-a.

Bolnički limiti jednostavno su premali, a zbog toga trpe pacijenti.

Od rujna slijede VELIKE promjene u zdravstvu!

'Do 15-og, 20-og u mjesecu ispucaju se ti bolnički limiti. Nedostaje bipolarnih elektroda, nedostaje endoproteze kukova, koljena i u svakom slučaju to je jedan od uzroka što se povećavaju liste čekanja', objašnjava Goluža.

'Naš novi ministar je obznanio kada je preuzeo ovu novu funkciju da će upravo krenuti sa pacijentima, mi se tome iskreno nadamo', poručuje Đula Rušinović Sunara iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Nedostatke sustava, barem prema riječima pacijenata, trude se nadomjestiti požrtvovni liječnici, sestre i ostali zdravstveni radnici. No, i ti požrtvovni liječnici imaju svoje granice.

'Onemogućite ministra da zajam potroši na način na koji su kupljeni ECMO uređaji'

'Nametnut nam je jedan oblik rada koji je protivan Zakonu o radu, protivan važećem kolektivnom ugovoru i protivan europskoj direktivi o radnom vremenu', kaže Goluža.

Reforme su nužne

Mnogi stručnjaci tako doslovce bježe iz zemlje.

'To nije slučajno, da su oni tjerani odavde, da ih se i dalje tjera, da bi se što više sustav srozao, da bismo došli u poziciju nema za nikoga nego tko plati', rekla je Rušinović Sunara.

Nakon ovoga, liječenje u hrvatskim bolnicama više nikad neće biti isto!

'Ako izgubimo ljude onda sustav ne možemo ni na kakav način unaprijediti niti ćemo moć zaustavit njegovo daljnje urušavanje', smatra Goluža.

Reforme, smatraju svi, neće biti lake, ali su nužne.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene