Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan sjećanja

Pusić o Vukovaru: Ne očekujem nerede, ne očekujem nikakve ružne scene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vesna Pusić, predsjednica HNS-a, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova ističe kako u Vukovaru na Dan sjećanja ne očekuje nikakve drastične događaje.

HNS je u Novom Vinodolskom održao konferenciju za novinare u sklopu dvodnevnog sastanka Tima HNS-a s visokim stranačkim dužnosnicima na temu "Politički identitet HNS-a". Na konferenciji su se novinarima obratili predsjednica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata

Pusiće se dotakla dvije teme, nadolazećeg Dana sjećanja za Vukovar i očekivanja u vezi tog događaja te referenduma o ustavnim promjenama.

>> Vukovar: Počelo prikupljanje potpisa za referendum

'Ne očekujem nerede, ne očekujem nikakve ružne scene. Vukovar je nešto što je svima nama zajedničko. Zato smo se otpočetka zalagali da ne bude nikakvih podjela, dvostrukih i trostrukih kolona. Pred žrtvom Vukovara trebamo stajati zajednički i odati počast zajednički. Nakon toga možemo raspravljati politički koliko god treba i koliko god je potrebno', istaknula je Pusić.

Poruke koje je Stožer uputio Vladi komentirali su i ministar financija Slavko Linić te ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić, na 6. izbornoj konvenciji GO SDP-a u Rijeci.

'Očito je da u Hrvatskoj još uvijek ima ljudi s puno mržnje i netolerancije. Nisam osoba koja ni mrzim ni ne razumijem, prema tome u opće ne pridajem važnost jednoj takvoj poruci', poručio je Linić.

Njegova kolegica iz Vlade ogradila se od bilo kakvog komentara. 'Ne mogu to komentirati, niti ne želim. Mi ćemo doći u Vukovar, kao što smo bili i svih ovih godina, odati počast prvenstveno svim onima koji su poginuli u Vukovaru', rekla je Opačić.

Pitanje referenduma: 'Budite sigurni da ćete sutra na dnevnom redu biti Vi'

O pitanju referenduma, prva potpredsjednica Vlade bila je rječitija.

'Čvrsti stav HNS-a jest da hrvatsko društvo i hrvatske institucije ne smiju diskriminirati nikoga, zbog etničke pripadnosti, opredjeljenja, identiteta, stila života i političkih stavova. Jedino što je neprihvatljivo jest pozivanje na nasilje. Naš je stav danas i uvijek će biti da ćemo se zalagati za ravnopravnost svih i slobodu svakoga da iznese svoje stavove i da živi u skladu s onim za što smatra da je njegovo ili njezino opredjeljene. Unutar toga, ćemo se mi zalagati apsolutno, čak i u slučajevima kad se apsolutno ne slažemo sa nekim stavovima, da ćemo se zalagati za pravo svakoga da te stavove jasno, glasno i javno iznosi.

Razgovarajući o ovoj konkretnoj temi mogu reći da je ovo jedno ključno pitanje. Možda se takvim ne čini, ali to je pitanje uopće diskriminacije i straha kao instrumenta politike. mi smo protiv diskriminacije, mi smo protiv strha, kao instrumenta politike, smatramo da je važno i ključno da građani izađu na ovaj referendum i da jasno budu protiv diskriminacije. Ako danas dozvolite diskriminaciju jedne grupe, bez obzira što mislili o toj grupi, budite sigurni da ćete sutra na dnevnom redu biti Vi, jer svatko od nas po nekom od kriterija pripada određenoj manjini', istaknula je Pusić.

Uvođenje reda u HGK

Ministar gospodarstva Vrdoljak osvrnuo se na situaciju u Hrvatskoj gospodarskoj komori te uvođenju reda u tu instituciju nakon uhićenja Nadana Vidoševića, njezinog dugogodišnjeg šefa.

'Hrvatska gospodarska komora je u jako teškoj i alarmantnoj situaciji, očito potpuno obezglavljena i da bi se uveo red u budući način rada HGK, bilo je potrebno preuzeti odgovornost. Imenovati osobu, u stvari predložiti a skupština izabrati, osobu koja danas nije u timu HNS-a, jer nije stranački čovjek, ali je osoba koja ima povjerenje Ministarstva gospodarstva i s kojom smo se dogovorili koji su koraci u slijedeća tri mjeseca ispred nje. To je sazivanje redovne skupštine, usvajanje financijskog plana za 2014. godinu, usvajanje poslovnog plana za 2014. godinu, izbor novog predsjednika HGK. Sam financijski plan će pokazati da su tamo uštede moguće.

Osobno mislim, a to je i stav Vlade, a to je da je HGK hrvatskom društvu potrebna. To je institucija stara 162 godine. Ona treba puno veći doprinos dati hrvatskom gospodarstvu nego što je dosad činila pa čak i za manja sredstva i mislim kad uvedemo red, kad izaberemo novog predsjednika, kad se nove javne ovlasti daju, kad se novo ustrojstvo napravi, da će HGK vratiti onaj imidž da budemo ponosni na svoju komoru, a ne da svi bježimo od njih i da mislimo da se tamo ne treba nitko upetljati, nego da se samo ubiju, kao što je krenulo u tom smjeru. Zbog toga to nije nikakva politička intervencija, nego jednostavno uvođenje reda u instituciju, koja je hrvatska nacionalna institucija i u koju je, mislim da se tu svi slažemo, potrebno uvesti velikog reda', rekao je Vrdoljak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene