Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na 2.000 mjesta

Vukovar: Počelo prikupljanje potpisa za referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskoj je na 2.000 mjesta započelo prikupljanje potpisa za referendum, u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Prikupljanje potpisa trajat će od danas, 17. studenoga, do 1. prosinca, a Stožer planira postaviti pitanje koje glasi 'jeste li za pravo nacionalnih manjina na dvojezičnost u jedinicama lokalne samouprave gdje čine najmanje polovinu stanovništva?'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za Dnevnik Nove TV Karamarko: Oko ćirilice ćemo se svađati, ali jučer smo trebali biti jedinstveni Slika nije dostupna Komentari ministrice Opačić: Iza referenduma i nereda u Vukovaru stoji HDZ!

Za održavanje referenduma potrebno je najmanje 450.000 potpisa, a organizatori su uvjereni kako im to neće biti problem. Naglasili su kako su već danas, na jednoj od četiri vukovarske lokacije za prikupljanje potpisa, dobili podršku jednog sugrađanina srpske nacionalne manjine.

Prema odluci Organizacijskog odbora Stožera prikupljanje potpisa vezano je uz ovo referendumsko pitanje:

Jeste li za to da se članak 12. Stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ( Narodne novine br.155/02, 47/10, 80/10, 93/11) mijenja tako da glasi: 'Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave,državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice'?

>> Josipović: Politiziranjem 'Dana sjećanja' učinilo bi se zlo Hrvatskoj

Stožer poručuje kako vjeruje u velik odziv građana u cijeloj Hrvatskoj, uz napomenu da 'potpisom spašavate naš mir.'

Najavili su također kako će sutra ostati izvan kruga bolnice, odakle kreće Kolona sjećanja, tj. odakle će na mimohod krenuti politički predstavnici. No iz Stožera apeliraju na dostojanstvo tijekom sutrašnjeg dana. (D.Š./Agencija VLM)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene