311553
311553
311553
311553
311553

Vukovar: Počelo prikupljanje potpisa za referendum

  • , 17.11.2013., 11:11
  • Autor:
  • komentara

U Hrvatskoj je na 2.000 mjesta započelo prikupljanje potpisa za referendum, u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

 
 
 
 

Prikupljanje potpisa trajat će od danas, 17. studenoga, do 1. prosinca, a Stožer planira postaviti pitanje koje glasi 'jeste li za pravo nacionalnih manjina na dvojezičnost u jedinicama lokalne samouprave gdje čine najmanje polovinu stanovništva?'.

Za održavanje referenduma potrebno je najmanje 450.000 potpisa, a organizatori su uvjereni kako im to neće biti problem. Naglasili su kako su već danas, na jednoj od četiri vukovarske lokacije za prikupljanje potpisa, dobili podršku jednog sugrađanina srpske nacionalne manjine.

Prema odluci Organizacijskog odbora Stožera prikupljanje potpisa vezano je uz ovo referendumsko pitanje:

Jeste li za to da se članak 12. Stavak 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ( Narodne novine br.155/02, 47/10, 80/10, 93/11) mijenja tako da glasi: 'Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave,državne uprave i pravosuđa, kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice'?

Stožer poručuje kako vjeruje u velik odziv građana u cijeloj Hrvatskoj, uz napomenu da 'potpisom spašavate naš mir.'

Najavili su također kako će sutra ostati izvan kruga bolnice, odakle kreće Kolona sjećanja, tj. odakle će na mimohod krenuti politički predstavnici. No iz Stožera apeliraju na dostojanstvo tijekom sutrašnjeg dana. (D.Š./Agencija VLM)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se