Obavijesti Video Pretražite Navigacija
(NE)RAD U SABORU

KAKAV JE OSJEĆAJ KADA NE RADIŠ, A 'PLAĆICA' IDE? Pitali smo saborske zastupnike je li ih sram

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako smo u nečemu europski šampioni - onda je to umijeće spajanja neradnih dana.

Najbolji u tome među nama, su svakako oni- izabrani. Prvi potpredsjednik Vlade jučer si je tako uzeo slobodan dan - jer je slavio rođendan.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih"

Saborski zastupnici su si zbog jednog neradnog dana, blagdana Tijelovo, fino spojili cijeli tjedan. Međutim, imaju li doista đon obraz, odnosno kakav je osjećaj kada ne radiš, a plaćica ide, je li ih možda zbog toga sram, doznala je ekipa Provjerenog.

Branko Hrg (HSS) kaže da ne osjeća sram, Ivan Šuker (HDZ) kaže - tu sam i radim, Goran Beus Richemberg (HNS) kaže da mu ništa ne znači sramiti se u tuđe ime, a svim zastupnicima odgovori su pretežito slični.

Istovremeno dok je njihov predsjednik privatnim obvezama opravdao nedolazak na sjednicu Vlade, najprometnije je bilo u HDZ-u. Tamo je u tri dana radilo 12 zastupnika. "Ja uopće osjećam nelagodu jer čini mi se da vi mediji pokušavate naturiti tu situaciju. Moja je dužnost da budem i na terenu", kaže Željko Fiolić, saborski zastupnik HDZ-a.

Od konstituiranja 8. saziva Hrvatskog sabora do danas, prošlo je točno 150 dana. Zastupnici su u tom periodu imali više praznog hoda nego radnih dana i skupili su ih 45. Zlatnu medalju u nedolascima odnijela je hrvatska olimpijka Sandra Perković s liste Milana Bandića - pojavila se samo jednom.

Zbog još jedne u nizu blagdanske pauze, ovaj je tjedan prozvan Tjednovo. U Sabornici jedino dežurni informatičar, a ispred nje školski obilazak. Rijetke protokolarne aktivnosti, nisu čak ni službeno najavljivane. Jedna od njih bila je posjet indonezijskih parlamentaraca. S indonezijskom delegacijom susreo se potpredsjednik sabora Ivan Tepeš (HSP AS). Jedan je od rijetkih koji zbog odgode osjeća sram.

"Pa je zato jer se dobije dojam da ne radimo. Naravno da nije dobar dojam već sam vidio i mene i druge saborske zastupnike da se po medijim govori da smo i lijenčine, neradnici i naravno da nije ugodno, ali nije moja odluka nego predsjednika Sabora", kaže Tepeš.

Isti protokol čekao je i SDP-ovog Sinišu Hajdaša Dončića. On kaže, nema se razloga crveniti, iako priznaje da mu sjedenje u Saboru nije omiljeno. "Ja vam o tome ne odlučujem i ne ovisim, da je bio novi saborski dan ja bih bio u Saboru, kao što sam danas. Nemojte sve gledati u sjedenju i nesjedenju u sabornici, jer meni se isto ne da pretjerano sjedit kad nisu moje teme. Jer mi se neda laprdat za neke stvari koje su mi totalno bezveze", kaže on.

Sabornica i hodnici ovih dana zjape potpuno prazni. Baš kao i velik broj klubova zastupnika. Iako pripremaju zakon o kažnjavanju za nedolaske u sabornicu, u tjednu bez sjednice, samo se troje Mostovaca pojavilo na svom radnom mjestu. Roberta Podolnjaka, potpredsjednika Sabora iz njihovih redova, našli smo u uredu. Spada u kategoriju aktivnijih zastupnika, ali o odgodi misli da nije bila sretno rješenje.

"Meni bi osobno bilo drago da smo radili prva tri dana u tjednu, ponedjeljak, utorak i srijedu, kad je već u četvrtak blagdan. Nije mi drago, ali ne osjećam sram jer sam ovdje u Saboru, a to šira javnost ne zna", kaže potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak (Most).

A da je tjedan u Saboru ležeran, vidi se i po odijevanju. SDP-ovaca je u tri dana bilo jedan manje od HDZ-ovaca, ukupno 11. Sebi ništa ne zamjeraju, a problem vide u protivničkom taboru. "Puno veći problem od toga da li zasjedamo danas ili sutra, jest u tome što nemamo oko čega raspravljati, puno veći problem je što Vlada ne radi svoj posao i u saborsku proceduru ne šalje prijedloge zakona i to je glavni razlog što nema sjednice, a ne bilo što drugi", smatra Peđa Grbin (SDP).

No i kad ima posla, tajming je očito bitan. Uoči Tijelova zakazan je i sastanak odbora za poljoprivredu i Udruge ruralnog turizma. Od 13 članova odbora, na sastanak je stiglo njih četvero.

No što onda zastupnici zapravo rade, kad nisu na sjednici i kad ih nema u sabornici. U ovom je mandatu ona češće zjapla prazna, a u čak tri navrata nije bilo kvoruma za glasanje. Rad na terenu i s građanima najčešće su opravdanje.

Zakonski, saborski zastupnici nemaju fiksno radno vrijeme i svatko sam određuje koliko i kako želi raditi. No možda bi prema poslu postojala veća odgovornost da se konačnu uvedu kazne za nedolazak na posao. Ovaj je tjedan u saboru bio 31 od 151og zastupnika, a službenu odsutnost prijavilo je njih četvero. U Njemačkoj, državni bi proračun zbog toga bio bogatiji za gotovo 70 tisuća eura.

Komentara saborskih zastupnika bilo je mnogo, a sve ih pogledajte u prilogu Ivana Čorkala.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene