Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HZZO ne raspisuje natječaj

Prosvjed prvostupnika: Zbog neodrađenog staža ne mogu se zaposliti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvostupnici radiologa, fizioterapeuta, sanitarnih inženjera te drugih zdravstvenih djelatnika prosvjedovali su na Markovom trgu.

Nekoliko stotina studenata prosvjeduju jer HZZO cijelu godinu nije raspisao natječaj za pripravnički staž. Zbog toga ne mogu formalno završiti svoje obrazovanje, budući da je odrađeni pripravnički staž uvjet za zapošljavanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nemaju razloga za ostanak ALARMANTNO Gotovo polovina studenata završne godine medicine spremna napustiti Hrvatsku Slika nije dostupna Muke po liječnike ZAR JE DO TOGA DOŠLO? Zbog prijetnji i nasilja djelatnici Hitne nosit će pancirke

>> Studenti građevine traže odgodu primjene novog modela školarina

Studenti su poručili kako se čudi uzastopnim vijestima kako su upravo njihova zanimanja deficitarna, a po svemu sudeći, država se ponaša kao, da ih želi otjerati.

Jedan od prosvjednika, Josip Knezić, istaknuo je da natječaj za pripravnički staž nije raspisan već godinu dana, a za njegovo raspisivanje do sada je bilo nadležno Ministarstvo zdravlja i HZZO koji ga je raspisivao.

Dodao je kako ih sada ministarstvo kao 'vrući krumpir' prebacuje između četiri ministarstva i komore koji se, kaže, za njih do sada nisu nikada zauzeli.

"To je sramotno i mi smo sada u zrakopraznom prostoru", istaknuo je Knezić. Napomenuo je kako od ministra zdravlja Ranka Ostojića očekuju rješenje njihova problema.

Ministarstvo sutra najavilo sastanak

Ministarstvu zdravlja sutra će se održati sastanak kako bi se pronašlo rješenje problema pripravničkog staža zdravstvenih radnika, najavljeno je danas iz tog ministarstva koje naglašava da je riječ o kompleksnom problemu koji traje godinama.

"Pitanje pripravničkog staža kompleksan je problem, problem koji traje godinama, oko kojega je puno zainteresiranih strana i nije ga moguće riješiti u jednom danu jer je puno zainteresiranih strana. Tu su tri ministarstva - zdravlja, rada i mirovinskog sustava te obrazovanja, znanosti i visokog školstva, kao i osam stručnih komora", navodi ministarstvo najavljujući sutrašnji sastanak "kako bi se konačno, nakon niza godina, za problem stažiranja pronašlo odgovarajuće rješenje".

"A jedini način je pronaći rješenje temeljeno na zakonu i financijskih sredstvima koja su osigurana u Državnom proračunu", ističe ministarstvo.

Navodi i da je trenutno u izradi novi pravilnik o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika, koji će se temeljiti na prijedlozima stručnih komora, a da je sadašnji pravilnik na snazi od 1994.

Pripravnički staž sada predstavlja završnu godinu formalnog obrazovanja zdravstvenih djelatnika, koji su školovanje započeli po starim programima, zbog nedostatka praktične nastave u prethodnih godinama njihova školovanja. Njegovo trajanje za neke struke uređeno je Direktivama EU kojih se Republika Hrvatska mora pridržavati, dodaje se u priopćenju

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene