Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke po liječnike

ZAR JE DO TOGA DOŠLO? Zbog prijetnji i nasilja djelatnici Hitne nosit će pancirke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djelatnici službe hitne medicinske pomoći u gradu Kočevju u središnjoj Sloveniji nosit će na poslu neprobojne prsluke kakve obično imaju pripadnici interventne policije, a nije riječ o prvoaprilskoj šali nego o odluci koja je donesena zbog sigurnosnog stanja u sredini koja ima relativno najviši stupanj kriminaliteta u državi.

"Naši liječnici i drugo medicinsko osoblje često se u svom poslu susreću s prijetnjama, pa i s fizičkim nasiljem", kazala je za lokalni Radio Krka šefica službe medicinske pomoći Milena Vidmar Romič, tumačeći zašto su se odlučili na tako drastičan potez za povećanje sigurnosti osoblja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život

Vodstvo kočevskog zdravstvenog doma potvrdilo je da je četiri para neprobojnih prsluka za svoje zaposlenike već naručilo, a svaki stoji po 500 eura.

Na taj način liječnicima, sestrama i tehničarima u ambulantama i prilikom intervencija na terenu žele uliti sigurnost jer takva oprema štiti od hladnog i vatrenog oružja.

"Naši se djelatnici skoro svakodnevno susreću s različitim oblicima ucjena i prijetnji", navela je Milena Vidmar Romič, dok lokalna policija ocjenjuje da stanje možda ipak nije tako dramatično.

No, prema službenim statističkim podacima policije taj kraj Slovenije, smješten u dubokoj provinciji, s visokom stopom nezaposlenosti te s mnogo ovisnika o drogama i alkoholu, znatno odskače od nacionalnog prosjeka, kad je riječ o kriminalitetu s elementima nasilja.

Prosječno je na godinu 59 kriminalnih djela na 10.000 stanovnika, po čemu je Kočevje u samom vrhu u cijeloj državi, a isto tako strši prema broju ubojstava i pokušaja ubojstava. Mnogo je i masovnih fizičkih obračuna, krađa te nasilja nad djecom, što većinsko stanovništvo obično znade pripisivati velikoj i brojnoj romskoj zajednici, dok stručnjaci navode kako se radi o općenitom problemu koji se ne odnosi samo na Rome.

Zbog lošeg sigurnosnog stanja posebno se zaštitarima, policijom i videonadzorom, uz dom zdravlja, štite dom umirovljenika i gradska knjižnica, jer se u okolici skuplja dosta ovisnika i sumnjivih osoba. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene