Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepovoljna odluka za studente

Studenti građevine traže odgodu primjene novog modela školarina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Studenti Građevinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu traže da se na njihovu fakultetu za godinu dana odgodi primjena novoga modela naplate participacije školarina koju je donio Senat zagrebačkoga Sveučilišta 11. rujna.

Studenti traže odgodu jer je, kako su istaknuli su na večerašnjem mirnom prosvjedu na svom fakultetu, ta odluka nepovoljna za brojne studenti koji ne mogu platiti povećane školarine.

Kolegama s Građevinskoga fakulteta potporu su pružili i studenti Arhitektonskoga fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a na njihova pitanja su sat i pol vremena odgovarali prorektorica za poslovanje zagrebačkoga Sveučilišta Vesna Vašiček, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta za visoko školstvo Ružica Beljo Lučić te tajnik Građevinskoga fakulteta Davor Rajčić i prodekan za nastavu Krešimir Fresl, a sastanak je moderirao studentski predstavnik Marko Matejčić.

Na početku susreta Matejčić je kratko rekao da studenti traže odgodu primjene novoga modela naplate participacije koju su u skladu s odlukom Senata dobile četiri sveučilišne sastavnice - Pravni, Prirodoslovno-matematički i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet te Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije uz obrazloženje da je to izuzeće povoljnije za studente.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliko istraživanje Svijet čeka 'rat za talente': Ulažete li u svoje obrazovanje? Slika nije dostupna Smotra sveučilišta Vječno pitanje - koji fakultet upisati?

>> Studenti će mirno prosvjedovati prije blokade Sveučilišta u Zagrebu

Istaknuo je da su maksimalne školarine na njihovu fakultetu do sada iznosile 7200 kuna, a po novom modelu iznose 8400 kuna što studenti moraju platiti do petka, kada je i posljednji dan upisa u novu akademsku godinu.

Matejčić je ustvrdio da studenti ne mogu prikupiti taj novac do petka te dodao da bi to bio problem i da im roditelji imaju plaću premijera ili predsjednika države te da su za tu odluku saznali neposredno prije upisa.

Tajnik Rajčić izvijestio je studente da je Fakultetsko vijeće danas donijelo odluku da studenti mogu platiti školarine u dvije rate - prvu do 15. listopada, a drugu ratu do završetka zimskoga semestra, kao i odluku da studenti neće plaćati završni diplomski ispit te da im je odobren izvanredni dekanski rok.

Studente je pak zanimalo je li Građevinski fakultet zatražio odgodu primjene novoga modela vodeći računa o tomu da on studente dovodi u nepovoljniji položaj, na što je Rajčić odgovorio da je fakultet to zatražio, ali da je povukao zahtjev nakon sastanka s drugim fakultetima iz tehničke grupacije koji su prihvatili odluku Senata.

Nakon što su studenti više puta pitali kako je moguće da njihov fakultet nije tražio izuzeće, Rajčić je rekao da se o njihovim traženjima može raspravljati ako ih dostave u pisanom obliku pa je sastanak završen zaključkom da će se studenti ponovno okupiti sutra poslijepodne, a njihov predstavnik najavio je da će Fakultetskom vijeću dostaviti pisani zahtjev sa studentskim traženjima kako bi ih fakultet mogao uputiti na izvanrednu sjednicu Senata koja će se, kako je najavila prorektorica Vašiček, održati u utorak, 2. listopada.

Senat je odlučio da studenti zagrebačkoga Sveučilišta koji su u prethodnoj godini ostvarili najmanje 55 ECTS bodova neće plaćati participaciju pri upisu na višu godinu, što je pak u skladu s odlukom hrvatske Vlade od 2. kolovoza ove godine.

Studenti koji su u prethodnoj godini ostvarili između 30 i 54 boda (uključujući i donju i gornju granicu) plaćat će samo ECTS bodove za one predmete koje nisu položili dok će oni koji su u prethodnoj godini ostvarili manje od 30 ECTS-a, odnosno apsolvirali su manje od polovice ukupnoga studentskog opterećenja plaćati punu školarinu.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene