Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skinuta stigma

Četiri desetljeća od rođenja prve bebe u Hrvatskoj začete uz pomoć izvantjelesne oplodnje: "Ta borba, to ne prestaje"

Ultrazvuk u trudnoći
Ultrazvuk u trudnoći Foto: Dnevnik Nove TV
Izložbom fotografija djece i roditelja udruga RODA obilježava 40 godina od rođenja prve bebe u Hrvatskoj začete uz pomoć izvantjelesne oplodnje. Jedan je to od načina rješavanja problema neplodnosti. Zahvaljujući ovoj metodi, u Hrvatskoj se na godinu rodi 1600 djece.

Dobiti dijete za Anu Grzunov značilo je živjeti svoj san. Nakon godina pokušaja prirodnim putem, medicinski potpomognuta oplodnja pridonijela je ostvarenju njezine životne želje.

"Nada je uvijek bila ovdje tako da moment kada se to stvarno i desilo ne mogu vam opisati uopće, toliko dugo iščekujete to dijete, ta sreća je nemjerljiva s ičim", rekla je Grzunov.

Pročitajte i ovo Izraelske snage na granici s pojasom Gaze - 3 SOA podignula razinu budnosti Uslijed svih događaja u svijetu, osjećate li se sigurno? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Danas Ana i njezina kći putuju svijetom i imaju svoj blog, no još nedavno borba za djevojčicu bila je svakodnevna.

"Ta borba, to ne prestaje, čekati one dane u mjesecu, hoće li se dogoditi ili neće, pa razočaranje pa ne odustajanje pa ajmo opet pa onda ipak pauzu pa ako napraviš pauzu pa si misliš 'ajme majko što ako tratim vrijeme'?", istaknula je Grzunov. 

Pročitajte i ovo Posljedice izraelskog bombardiranja Gaze Rat na Bliskom istoku FOTO/VIDEO Objavljene jezive snimke napada na bolnicu u Gazi, pojavio se i novi video. Bukte prosvjedi na Zapadnoj obali, snage sigurnosti ispaljivale suzavac i šok-bombe

Vrijeme u potomstvu igra važnu ulogu jer odgađanje trudnoće, loše životne navike i negativan utjecaj okoliša uzroci su neplodnosti, ističu stručnjaci.

"Mi moramo znači educirati naše pacijente da ukoliko imaju 12 mjeseci redovite spolne odnose i ako do trudnoće ne dolazi, da je sasvim u redu tražiti liječničku pomoć, a što se tiče IVF-a, ja mislim da je veliki napredak u smislu da je skinuta stigma i da je to prihvaćeno kao liječenje neplodnosti", objasnila je Lana Škrgatić, profesorica.

Više pogledajte u priloženom videočlanku. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene