Obavijesti Video Pretražite Navigacija
APSURDNA SITUACIJA

Povjerenstvo za sukob interesa vezanih ruku: Obustavljeni postupci protiv Plenkovića i Dalić, a nema odluke niti o Milanovićevu putu u Albaniju

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa obustavilo je postupke protiv Andreja Plenkovića, Martine Dalić, Zdravka Marića i Bože Petrova dok se ne riješi situacija s člankom 5. Zakona o sukobu interesa, a iz istog razloga nije odlučilo pokrenuti ni postupak protiv Zorana Milanovića.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo je donijeti odluke u predmetima pokrenutima protiv premijera Andreja Plenkovića i ostalih visokih dužnosnika koji se odnose na načela djelovanja, ali se po njima nije postupalo jer ih je u drugom slučaju osporio Upravni sud. Ti predmeti odnose se na načela djelovanja propisana člankom 5. po kojima dužnosnici moraju postupati časno i pošteno, čuvajući vjerodostojnost i dostojanstvo. 

No, opstojnost tog načela dovedena je u pitanje nakon što je Visoki upravni sud poništio odluku izrečenu pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću zbog povrede načela djelovanja, zaključivši da Povjerenstvo nema ovlasti odrediti je li netko savjesno, odgovorno, pošteno i časno obnašao svoju dužnost jer za to nije predviđena novčana kazna, podsjetila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković u uvodnom izlaganju o predmetima s dnevnog reda sjednice u kontekstu presuda Visokog upravnog suda RH.

S obzirom na to da postupci Povjerenstva općenito ne pretpostavljaju sankcije, upozorila je, postavlja se pitanje koja je uopće njegova svrha: ''Povjerenstvo se nalazi u apsurdnoj situaciji da ne može odlučivati o sukobu interesa''.

Povjerenstvo će, kao što je Novaković ranije i spominjala, predložiti DORH-u da izvanredno preispita takve pravomoćne presude. Taj postupak vodi Vrhovni sud, a s obzirom na to da ni DORH ni Vrhovni sud nemaju rok i da sve može jako drugo trajati, Novaković vjeruje da se to neće riješiti u ovom mandatu Povjerenstva.

A dok se ne riješi situacija s člankom 5. Zakona o sukobu interesa, Povjerenstvo je obustavilo postupke protiv Plenkovića, Dalić, Marića i Petrova.



"Stvarno nam je bitno da smo transparentni u svom radu", poručila je Novaković, istaknuvši da i dalje misli da Povjerenstvo može voditi postupke vezane za povrede članka 5. te da je to ratio legis cijelog zakona i da bez toga nema nijedne etičke odredbe u Zakonu.

"U ovom trenu moram reći da pred Povjerenstvom nije puno mogućnosti. Ono što mi je najbitnije da se zapamti jest da ako se predmeti obustave, iako se obustave, to nije njihov kraj. Kad se promijeni sudska praksa, ponovno ćemo moći pokrenuti sve te postupke", rekla je Novaković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgođena odluka Plenković tražio izuzeće šefice Povjerenstva za sukob interesa: Ne zna se tko bi o tome trebao odlučiti niti u kojem roku
Pročitajte i ovo Branimir Bricelj, član skupine Borg (Foto: Dnevnik.hr) On je vrlo ponosan Branimir Bricelj reporterki Nove TV odgovorio na optužbe o pogodovanju Knightheadu i visini savjetničkihi naknada
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''institucije rade svoj posao'' Plenković o pokretanju postupka za sukob interesa zbog lex Agrokora: ''Da smo u švicarskim Alpama...''

Podsjetimo, uz premijera protiv kojeg je postupak pokrenut zbog netransparentnog komuniciranja prema javnosti u slučaju donošenja tzv. lex Agrokora, na dnevnom redu su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, čelnik Mosta Božo Petrov i nekadašnja ministrica Martina Dalić, koji su se pod povećalom Povjerenstva također našli zbog slučaja lex Agrokor.

Povjerenstvo je 31. svibnja 2019. trebalo donijeti odluku je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano za njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokora, ali se to nije dogodilo jer je dan prije sjednice zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva uz obrazloženje da je ona bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom.

Potom je Ustavni sud, nakon odluka Upravnog i Visokog upravnog suda koji su se proglasili nenadležnima, presudio da je za odlučivanje o izuzeću predsjednice Povjerenstva nadležno to tijelo.

Pročitajte i ovo Krešo Beljak (Foto: Dnevnik.hr) "Izbjegavanje neizbježnog" Oporba komentirala Plenkovićev zahtjev za izuzeće šefice Povjerenstva. Beljak: "Jasno da je u sukobu interesa"
Pročitajte i ovo Martina Dalić i Ante Ramljak pred saborskim odborom (Foto: Pixell) ramljak bez kontrole Novi mailovi: Dan uoči Vlade lex Agrokor prilagođen Knightheadu
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posljedice iskaza Martine Dalić Živi zid prijavio i Petrova za sukob interesa: "Znali ste sve o skupini Borg, znao je cijeli Most. Lagali ste. Koje je opravdanje?"

Povjerenstvo je zbog situacije s člankom 5. odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv Plenkovića zbog predlaganja u upravu Janafa Vladislava Veselice, s kojim je navodno u prijateljskim odnosima, kao ni protiv predsjednika Republike Zorana Milanovića zbog spornog putovanja u Albaniju, za koje je prvo rekao da je privatno, a potom da je službeno putovanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene