Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DNEVNIK NOVE TV DONOSI

Postoje li u Hrvatskoj uopće privatne plaže i smije li vam itko zabraniti kupanje iako je plaža - pod koncesijom? "Tko god uzurpira javno dobro, mogao bi platiti kaznu i do 150.000 kuna"

Vidjeli smo kako se u nekim mjestima bore s ostavljenim ručnicima na plaži, a postoje li u Hrvatskoj privatne plaže istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić u Zadru.

"U Hrvatskoj ne postoje privatne plaže jer se pomorsko dobro ne smije privatizirati. Šest metara od crte mora prema kopnu je pomorsko dobro odnosno javno dobro. Ovo čak nije ni opće dobro, jer nema vlasništva", izvijestila je Jurišić.

Pročitajte i ovo Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako" Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

Pitanje je može li se ograničiti upotreba plaža, primjerice koncesijom?

Reporterka Nove TV potvrdila je da može, ali ističe da su to rijetki slučajevi koji moraju biti predviđeni i u dokumentima prostornog uređenja i sve to mora biti navedeno već u uvjetima raspisivanja samog natječaja. "Najviše takvih plaža je upravo u Zadarskoj županiji. A primjerice - Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija takvih plaža pod koncesijom nemaju", javlja Jurišić.

Takvih je svega 18 plaža u Hrvatskoj. Radi se o nudističkim plažama, ili plažama koje se vežu na neki hotel ili kamp. Pod koncesijom su tri plaže u Istarskoj županiji, pet u Primorsko-goranskoj, dvije u Ličko-senjskoj, šest u Zadarskoj županiji te dvije u Šibensko-kninskoj.

Osim na plažama gdje koncesija isključuje opću upotrebu, nitko vam ne može zabraniti i naplatiti ulaz na plažu. I tko god uzurpira javno dobro, mogao bi platiti propisanu kaznu po Zakonu o pomorskom dobru koje sežu i do 150.000 kuna.

A u tisućama, i to kilometara mjeri se hrvatska obala - 6278 km duga nam je obala, s 1244 otoka, a imamo oko 2000 plaža.

"Tako da uistinu svatko može pronaći komadić raja za sebe. Ali ipak treba se držati nekih nepisanih morskih pravila kao što su - ne ostavljajte ručnike s kamenjima na plaži kako biste sačuvali mjesto i držite razmak - što zbog epidemije, što zbog poštivanja privatnosti. Jer na plažu se prvenstveno dolazimo odmoriti", zaključila je reporterka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene