Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jarak u vašem dvorištu

JARAK U VAŠEM DVORIŠTU Poduzetnici iz Ravne Gore te drvoprerađivači iz Perušića otkrili što zamjeraju političarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrija Jarak posjetio je Liku i Gorski kotar. Poduzetnici iz Ravne Gore te drvoprerađivači iz Perušića otkrili su mu što zamjeraju političarima.

U kraju koji je bogat drvnom sirovinom, kojeg je posjetio Andrija Jarak, zbog manjka trupaca radi se samo pola godine, a najviše posla ima kad snijeg napada do koljena.  Ravna Gora jedno je od najhladnijih mjesta u Hrvatskoj i često slušamo kako je tamo minus 20, minus 30 stupnjeva Celzijevih. Zdenko Oblak, ostao je tamo živjeti i raditi – bavi se građevinom, šumarstvom, čišćenjem cesta…

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pitanja za političare JARAK U VAŠEM DVORIŠTU Koji problemi muče poduzetnike i poljoprivrednike u Zagorju? Slika nije dostupna Za arbitražu ne žele čuti JARAK U VAŠEM DVORIŠTU: Na što su se savudrijski ribari požalili Andriji Jarku?

Gospodin Zdenko kaže da je ostao u svom kraju jer mu je tamo lijepo, sa svime je zadovoljan, a posla, kaže, ima. Ostaje, rekao nam je, i dosta mladih ljudi, zapošljavaju se u drvnoj industriji. Kada zimi napada snijeg njima je to, kaže Zdenko, normalno. Sve je prohodno kao da je ljeto. No, problema u poslu ima.

'Malo naplata, dosta su slabe cijene. Ne možeš od jednog posla živjeti', kaže.

'Moj najveći problem je naplata i postavljam pitanje vladi, kako bi to mogli riješit, da ne moram čekat novac zarađen oko sto dana', pitao je gospodin Zdenko, pred parlamentarne izbore.

Na što su se savudrijski ribari požalili Andriji Jarku?

ODGOVORI:

'Sam sam bio poduzetnik, znam šta to znači, moraš platit PDV, a čekaš mjesecima naplatu svojih usluga, ovdje ne. Državi kada ti naplatiš, platiš svoje, druga stvar je povećanje praga za ulazak u sustav PDV-a na 230 tisuća kuna', odgovorio je na pitanje Ivan Vrdoljak (HNS).

'Tu je odgovor jednostavan - država se mora reorganizirati, mora izvršavati kao primjer svim drugima svoje obveze na vrijeme, i u rokovima koje je ugovorila', kaže Domagoj Milošević (HDZ).

'Država vam je u ovom trenutku najveći dužnik, prema tome nadzor nad radom javne uprave, i povećanje efikasnosti javne uprave bi između ostalog i smanjilo problem naplate', kaže Drago Promet (MOST nezavisnih lista).

Andrija Jarak posjetio je i Ivicu Milakovića koji se već dugi niz godina bavi pilanarstvom. Posao koji je naslijedio od oca podigao je na veću razinu. 'Najveći dio proizvodnje se izvozi za istočna tržišta', rekao je.

JARAK U VAŠEM DVORIŠTU Napokon znamo odgovor na vječnu dvojbu

U firmi zapošljava od 9 do 10 ljudi, ovisno o radnim potrebama. Od posla kojim se bavi, kaže, može se živjeti, ali najveći problem su duga zima i sirovina.

'Ograniči se s količinom, ugovorom, imate kvote koje kad ispucate vi ne možete do druge, nego preko licitacija', objašnjava gospodin Ivica i dodaje kako bi da ima više sirovine mogao zaposliti više ljudi i mogao bi raditi cijelu godinu.

'Postavljam pitanje Vladi, državi, kako riješiti problem s nabavkom nas malih proizvođača, kako dobavljati nama veće količine trupaca, kako mi možemo povećati svoje kvote u proizvodnji?', pitao je Ivica.

ODGOVORI:

'To je nešto što ćemo ostavit za idući mandat, i dogovorit s drvoprerađivačima, sa strukom, znanstvenom zajednicom, da vidimo možemo li podići količinu onoga što se siječe, a onda to na transparentan način podijeliti u postocima između naših drvoprerađivača', odgovorio je Tihomir Jakovina (SDP).

PORUKA POLITIČARIMA 'Nema koristi od obrtnika kojeg gledaš kao kravu muzaru'

'Trebamo poticati što veći stupanj obrade u Hrvatskoj, a ne da se drvoprerađivačka industrija pretvori u izvoz trupaca kao što se godinama pretvaralo. Ponašanje Hrvatskih šuma dosad je bilo pojedinačno, sebično i nije uključeno u nacionalnu ekonomsku politiku, nego je vodilo vlastitu poslovnu politiku', poručuje Goran Marić (HDZ).

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene