Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz dozu sarkazma

Otišao je drugi put: Smiješak na licu i niz afera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S namještenim smiješkom i uz veliku medijsku pompu, Ivo Sanader je otišao- drugi put!

Prvo je otišao pa se neslavno pokušao vratiti u siječnju ove godine. Danas, kada mu je saborsko imunitetno povjerenstvo skinulo imunitet, on je još jednom otišao. U svojoj je karijeri imao mnogo uspona i padova, a popis afera koje se vežu uz njegove ime je poprilično dug.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ročište zakazano za 9. svibnja Sanader opet pred sudom, moguća odluka o izručenju Slika nije dostupna Produljen pritvor, pomaknut datum Čeka se nova odluka o datumu Sanaderova izručenja

Smiješak na licu i doza sarkazma

Bila je to 2005., afera Petrač. Riječi koje je tada izjavio glavni akter, koliko se tada činile čudnim, danas i nisu daleko od istine. Prije samo dva mjeseca, pred Saborom vladala je prava gužva. Kao i uvijek kad se pojavi bivši premijer. Što će reći po pitanju prodaje nacionalne naftne kompanije? Interes medija i javnosti, kao nikad do sad.

>> Svi usponi i padovi Ive Sanadera

>> Za bivšim premijerom raspisana međunarodna tjeralica

'U ovoj zemlji često je bilo 'tresla se brda rodio se miš' pa bi moglo biti i ovaj put', rekla je Tanja Bernard, novinarka slovenskog POP TV-a. Kao i uvijek sa smiješkom na licu, odgovorao je na pitanja. I kao uvijek sa dozom sarkazma.

Nikad bez pozornosti

'Tata se vratio i sad će vam pokazati tko gdje treba sjediti, kojom rukom uzeti žlicu i tako dalje', rekao je Tihomir Cipek, politolog s FPZG-a. Gdje god se pojavio, Sanader nije ostao bez pozornosti. Tako je bilo i za vrijeme mandata. Kamere su ga pratile u svaku stopu, a i danas je tako. Manje zbog njegove političke uloge, više zbog uloga u aferama kojih je bilo napretek.

'Stupidnost koja dolazi iz redova SDP-a, kad je riječ o prodaji dionica Plive, spada u antologiju političke gluposti', bio je rekao Sanader o Plivi. Afera Pliva i tajni sastanci u Veroni iduća je na popisu. Sanader je tada tvrdio, 'u Veroni samo samo slušao operu!'.

Skupocjeni satovi, skupocjeni BMW...

Satovi vrijedni desetke tisuća eura na njegovoj ruci, oporbi nisu dali mira. Premda je Hrvatska grcala u korupciji, Sanader kojeg se sada povezuje sa mnogočim, onda je djelovao kao zaštitnik zemlje. A onda, nekoliko mjeseci nakon pokazao nam je leđa, i to bez objašnjenja.

'Ja sam svoju dionicu odradio. Sad je red na drugima', bile su njegove riječi na odlasku. Razloge nikad nismo saznali. Premijer se vozio i za milijardere skupom njemačkom BMW-u. Zemlja je tada, uostalom kao i danas, bila u krizi, no on u kupnji limuzine nije vidio ništa sporno!

Što se sve kuhalo u Podravci?

Sve to bio je samo početak. Tek nakon odlaska krenula je lavina afera koje su do tada bile u sjeni. Izvlačenje novca iz državnih tvrtki i financiranje HDZ-a. Dojučerašnji stranački kolege također o tome nisu imali što reći.

Mravak i afere HEP-a, Beuk zbog Hrvatskih šuma, Barišić, inače bliski prijatelj, zbog sumnjivih poslova oko carine. Povrh svega, mućke i silni milijuni oprani preko Fimi medije. I sve su od njih bile bile povezane baš s bivšim premijerom.

'Ne mogu vam reći je li Ivo Sanader meta. Meta je svaki onaj koji je počinio kazneno djelo, bez obzira kako se zvao', rekao je glavni državni odvjetnik, Mladen Bajić. Što se sve kuhalo u Podravci? Polančec koji se znojio kao jedini glavni i odgovorni? Ili možda ipak ne?

Uputio se tko zna gdje

Ni o tome Sanader ništa ne zna! Afere za aferom. Nije ga zaobišla niti ona vezana uz Hypo banku! Premda je USKOK samo po pitanju Fimi Medije dosad priveo 14 osoba, čini se da su Sanaderove riječi o karavanama ipak točne. Njegova karavana prešla je granicu. Točno u 11:10 sati, bivši premijer prešao je Breganu i uputio se tko zna gdje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene