Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Političar koji je obilježio hrvatsku politiku

Svi usponi i padovi Ive Sanadera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanader je šest godina proveo na vlasti i političar je uz kojeg se vežu brojne afere i koji je obilježio proteklu dekadu.

20 godina Ivo Sanader je u politici, od toga na vlasti šest. Od početka mandata na meti je učestalih kritika oporbe, često i naroda, Sanader nikad nije odavao dojam zabrinutog čovjeka. Uz uspone i padove, u karijeri su ga pratile i brojne afere.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uz dozu sarkazma Otišao je drugi put: Smiješak na licu i niz afera Slika nije dostupna Progovorio za Novu TV Ekskluzivno: Barišić tvrdi da je kolateralna žrtva

>> Iz DORH-a stigao zahtjev za skidanjem imuniteta Ivi Sanaderu

'Psi laju karavane prolaze', riječi su bivšeg premijera na učestale kritike upućivane njemu i njegovoj Vladi. Tako je Ivo Sanader odgovarao na upit o aferi Hypo i ostalima s kojima ga se povezivalo. Sve je počelo je još 2003. preko šefa osiguranja Stipe Čačije, kasnije smijenjenog zbog neplaćanja alimentacije. Premijeru se na teret stavljala Pliva. Pričalo se kako je u Veroni dogovarao najveću poslovnu transakciju u Hrvatskoj. Sa Žužulom i Čovićem, uvjeravali su u Vladi, našao se slučajno, a na meniju nije bila Pliva već su slušali operu.

Brojne afere i prepucavanja

'Stupidnost koja dolazi iz redova SDP-a, kad je riječ o prodaji 18 posto dionica Plive koje će se prodati najboljem proizvođaču, spada u antologiju političke gluposti', častio je oporbu Sanader 6. rujna 2007. godine. Oporba ga, međutim, nije puštala na miru. Nakon Verone zainteresirali su ih satovi. Često pitanje, pa čak i Saboru, koje je bilo postavljano Sanaderu, bilo je 'Gospodine premijeru koliko je sati?', kao što ga je to 24. siječnja pitao Antun Kapraljević.

10 do 20 tisuća eura vrijedni premijerovi satovi nisu bili prijavljeni u imovinskoj kartici. Istančan ukus za automobile doveo je do nove afere. HDZ je Sanaderu kupio superluksuznu blindiranu grdosiju. Nakon vala kritika neprobojna BMW-ova sedmica je prodana. Tadašnji premijer kroz šalu je dogovarao. 'Oko BMW-a obratite se Branimiru Bibiću Mosoru, on je moj glasnogovornik u tom slučaju', rekao je.

Sve je vodilo k njemu

Kupnja blindiranog ljubimca Sanaderovim odlaskom s vlasti prerasla je u još veću aferu, onu o načinu financiranja HDZ-a. Direktori državnih tvrtki po nalogu Vrha HDZ-a, dakle Sanadera, izvlačili su novac primjerice iz HEP-a navodno za financiranje stranke. Mravak iz HEP-a, Beuk iz Šuma, Barišić iz carine te tvrtka Fimi Medija koja je sve to odrađivala prvi su bili pod istragom. Tek nakon Sanaderova odlaska s funkcije. Sve je vodilo k njemu.

Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića stalno se propitkivalo je li Sanader meta Državnog odvjetništva. 'Ne mogu vam to reći, meta je svaki onaj, tko je počinio kazneno djelo, bez obzira kako se on zvao!', poručio je još 7. listopada Bajić.

Prvi put kao svjedok pojavio se pred istražnim povjerenstvom. Ništa oko Ine, tvrdi, nije nezakonito. Za poveznicu s Podravkom, aferom koja je u pritvor i na sud dovela njegova potpredsjednika Polančeca kaže ne zna. No poslao je jasnu poruku svim dojučerašnjim kolegama koji ga se odriču i tvrde da je sve radio na svoju ruku - tko pod drugim jamu kopa...

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene