Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Smjenite Jakovinu'

Poljoprivrednici mirno prosvjeduju i u Brodsko-posavskoj županiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na području Brodsko-posavske županije poljoprivrednici sa stotinjak traktora popodne su počeli prosvjed na tri lokacije, najavljujući da će prosvjedovati do ispunjenja njihovih uvjeta jer po ovim sadašnjima, upozoravaju, ne mogu opstati.

Seljaci prosvjeduju na državnoj cesti Vrpolje-Velika Kopanica, kod izlaza na autocestu u Lužanima, te na raskrižju državne i županijske ceste u Rešetarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kršili zakon Zbog OVOGA je policija ZAUSTAVILA seljake... Slika nije dostupna 'Piće i hrana su osigurani' Seljaci nastavljaju prosvjede: 'Pozivamo sve poljoprivrednike da se pridruže'

>> HSS Jakovini: Zar nije dosta? Pokrenite se konačno!

'Prosvjedovat ćemo sve dok se ne ispune uvjeti, jer po ovim uvjetima ni jedan poljoprivrednik ne može opstati', izjavio je Antun Vrakić, predsjednik Hrvatske poljoprivrede komore Brodsko-posavske županije.

Naglasio je kako je prosvjed miran, da prosvjednici nikoga ne ometaju, te da će tako i ostati. 'Sada se ispituje snaga koliko nas ima. Danas se okupljaju pravi poljoprivrednici, a ne oni koji su zbrinuti na drugi način, a kojima je poljoprivreda sporedna djelatnost', istaknuo je Vrakić.

Na tri prosvjedne lokacije je stotinjak traktora. Prošloga tjedna seljačke udruge oformile su stožer u cilju zajedničkog nastupa prema Vladi i Ministarstvu poljoprivrede, a kao glavni zahtjev seljaka istaknut je poziv za smjenu resornog ministra Tihomira Jakovine.

Izostanak komunikacije s ministrom, kontinuirani pad domaće poljoprivredne proizvodnje, te smanjenje proračuna za poljoprivredu u iznosu od dvije milijarde kuna navode se u seljačkim zahtjevima kao glavni razlozi za smjenu ministra.

Seljaci od Vlade traže i da se uključi u rješavanje problema visine otkupne cijene pšenice. Vrakić je napomenuo kako se pšenica trenutno otkupljuje po cijeni od 0,95 kuna za kilogram, što je, ustvrdio je, daleko od stvarnih proizvodnih troškova koji se kreću oko 1,30 kuna.

'Nažalost, danas se pokazalo da su bili opravdani i naši prosvjedi prošle zime kada smo upozoravali na neodrživ položaj proizvođača mlijeka. Bilježimo pad proizvodnje mlijeka za 20 posto, a u međuvremenu je nestalo i tisuću mljekarskih farmi', upozorio je Vrakić.

Prosvjednici traže i da se poticaji za prošlu godinu isplate u cijelosti, te da se iz ovogodišnjeg proračuna isplate poticaji bez umanjenja. Od Vlade traže da počne primjenjivati odnos prema poljoprivredi po uzoru na druge članice EU, te najavljuju da o problemima u poljoprivredi do daljnjega misle razgovarati samo s premijerom Zoranom Milanovićem.

Prije prosvjeda Petar Pranjić je kazao da je odluka o prosvjedima donesena na jučerašnjem sastanku čelnika seljačkih udruga u Zagrebu, a glavni razlog za prosvjede je ponašanje ministra poljoprivrede Jakovine, kojeg udruge drže najodgovornijim za sadašnje stanje. Stoga traže njegovu ostavku ili smjenjivanje.

'Nećemo odustati ni od zahtjeva za isplatom preostaloga dijela poticaja, što može biti isplaćeno vaučerom ili vrijednosnim papirom, tražit ćemo i bolju otkupnu cijenu pšenice, jer postojeća nema veze s trgovanjem, niti s burzom', poručio je Pranjić.

>> Seljacima još uvijek loša situacija!

Ustvrdio je da su se najveći hrvatski otkupljivači pšenice udružili i dogovorili otkupnu cijenu, što je, kako drži, kazneno djelo zbog čega su udruge USKOK-u podnijele kaznenu prijavu.

Kazao je da će prosvjedi početi mirnim okupljanjem pored prometnica. Ako potraju nekoliko dana, odnosno ako ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima, moguć je i odlazak traktorima u Zagreb. (D.Ba. / I.D./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene