Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Fimi Media

Odgođeno suđenje Sanaderu: Odvjetnici Sloković i Prodanović nisu se pojavili, sutkinja ih kaznila

Odgađa se nastavak suđenja Ivi Sanaderu zakazano za danas jer se njegovi odvjetnici nisu pojavili na sudu.

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi media trebalo se nastaviti danas, no ono je odgođeno jer se na Županijskom sudu u Zagrebu nisu pojavili njegovi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović.

Sloković je predala liječničku potvrdu da je bolesna jer ima visoku temperaturu, a Prodanović u isto vrijeme ima zakazano suđenje u jednom drugom slučaju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ometanje rada suda Vrhovni sud odbio Sanaderove žalbe, ali prihvatio njegove i Hernadijeve odvjetnice pa im ukinuo kaznu od 10.000 kuna

Pročitajte i ovo Ivo Sanader na suđenju - 2 Slučaj Fimi media "Nisam još ništa pripremio": Sanderov odgovor sutkinji na pitanje o iznošenju obrane, ima do 4. veljače da se pripremi u Remetincu

Sutkinja je Sanaderove odvjetnike zato kaznila s 10.000 kuna jer, kaže, odugovlače suđenje, a prošlog je tjedna Vrhovni sud oslobodio Jadranku Sloković plaćanja kazne koja joj je bila izrečena zbog ometanja reda u sudnici.

Suđenje Sanaderu trebalo bi se nastaviti 11. veljače, a u slučaju da se Sloković i Prodanović ni tada ne pojave na sudu, Sanaderu će biti dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti.

Sinonim korupcije u hrvatskoj politici

Ponovljeno suđenje za izvlačenje 70-ak milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media, u slučaju koji je postao sinonim korupcije u hrvatskoj politici, formalno je počelo iznova krajem siječnja.

Svi optuženi, među kojima i HDZ kao stranka u čiji je crni fond navodno išao dio novca koji je izvlačilo tadašnje stranačko vodstvo, ponovno su odbacili krivnju. Na prvom su suđenju 2013. nepravomoćno osuđeni, ali je presudu 2015. ukinuo Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, vlasnice agencije po kojoj je i nazvana korupcijska afera, u srpnju 2018. kada je Sanader trebao iznijeti svoju obranu.

U prosincu presuda zbog primanja mita

Nevenka Jurak u međuvremenu je preminula, suđenje je za nju obustavljeno, a Sanader bi obranu, s obzirom na to da to nije učinio danas, trebao iznijeti na idućoj raspravi idućeg tjedna. Bivši premijer od početka postupka odbacuje krivnju i tvrdi da je žrtva političkog postupka što su ga pokrenuli njegova nasljednica Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Uz Sanadera, koji je ranije u ovom slučaju nepravomoćno dobio devet godina zatvora, i stranke kažnjene s pet milijuna kuna, na optuženičkoj su klupi i nekadašnji stranački rizničar Mladen Barišić, HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i stranke Ratko Maček.

Sanader, koji izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaju Planinska, u prosincu je nepravomoćno osuđen za mito primljeno od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja INA-e, a 2018. za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki Dioki.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene