Oporavljen nakon operacije koljena, Ivo Sanader vratio se u sudnicu.

Galerija


Početkom veljače ga čeka iznošenje obrane u najvećoj korupcijskoj aferi, u slučaju Fimi media. Čeka se presuda nakon desetogodišnjeg procesa.

Vezani članci Andrija Jarak Zašto stranka nije kriva nego - odgovorna i kada bi Vrhovni sud mogao odlučivati o pravomoćnosti Ivo Sanader (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Izmijenjena optužnica protiv Sanadera i HDZ-a: Još povećan vrtoglavi iznos koji je bivši premijer spremio u džep

Iza Ive Sanadera je rehabilitacija zbog operacije koljena, ispred njega još jedna presuda. U slučaju Fimi media, formalno se suđenje vratilo na početak pa su se optuženi još jednom očitovali o optužnici. Ivo Sanader, Mladen Barišić, Ratko Maček i Branka Pavošević kazali su da nisu krivi, a iz HDZ-a poručili da nisu odgovorni.

Na prvom su suđenju prije šest godina nepravomoćno su osuđeni. "Ivi Sanaderu izriče se kazna jedinstvena kazna zatvora u trajanju od devet godina...", kazala je 11. ožujka 2014. godine sutkinja, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud.

Ponovljeno suđenje u najvećoj korupcijskoj aferi teškoj 70 milijuna kuna počelo je prije tri i pol godine. Tada je, 6. lipnja 2016. godine, bivši premijer govorio: "... a to je da optužnica konstrukcija, da ničim nije dokazana i to se sve više potvrđuje."

Pravosudne nevolje Ive Sanadera sežu u prosinac 2010. godine kad je uhićen u Austriji. Sad čeka što će sud odlučiti - je li bio na vrhu korupcijskog lanca kojim se izvlačio novac iz državnih tvrtki za crne fondove HDZ-a preko marketinške agencije Fimi media. Za dva tjedna čeka ga iznošenje obrane.

Na pitanje sutkinje je li pripremio obranu u nekom pisanom obliku ili će ju iznositi, Sanader je kratko odgovorio: "Nisam još ništa pripremio". "Dobro, onda pripremite do 4. veljače", poručila mu je sutkinja. Pripreme će obaviti u Remetincu, gdje je na izvršenju šestogodišnje zatvorske kazne za slučaj Planinska.

Na izmaku prošle godine nepravomoćno je osuđen za primanje mita u slučaju INA MOL na šest godina zatvora. Čeka se što će Vrhovni sud odlučiti i u slučaju Hypo - gdje je nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine, dok je za HEP-Dioki nepravomoćno oslobođen.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr