Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ometanje rada suda

Vrhovni sud odbio Sanaderove žalbe, ali prihvatio njegove i Hernadijeve odvjetnice pa im ukinuo kaznu od 10.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud je odbio dvije žalbe Ive Sanadera, ali je uvažio žalbe njegove odvjetnice i odvjetnice Zsolta Hernadija te ih oslobodio plaćanja kazne koje su im određene zbog ometanja rada u sudnici.

Prema objavljenim rješenjima, Vrhovni sud sud je odbio žalbu branitelja Ive Sanadera koja se odnosila na odluku da se rasprave održavaju i u njegovoj odsutnosti. Sud, naime, zaključuje da se Sanader sam doveo u stanje zbog kojeg ne može sudjelovati u raspravi. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Fimi media Fimi media: Hoćemo li danas doznati odluku o Ivi Sanaderu? Slika nije dostupna Vrhovni sud poništio nepravomoćnu presudu Ivo Sanader može na slobodu čim plati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna

"Bila je riječ o elektivnom operativnom zahvatu desnog koljena čija je odgoda na šest mjeseci, prema nalazu i mišljenju vještaka, mogla dovesti do minimalnog pogoršanja, a ne o nužnom zahvatu, koji bi po prirodi stvari doveo do odgode rasprave", kaže Vrhovni sud.

I druga Sanaderova žalba, ona na rješenje Županijskog suda u Zagrebu kojim je njegovoj braniteljici uskraćeno pravo podnošenja zahtjeva za otklon (vrste izuzeća). Prvostupanjski je sud smatrao da se takvom radnjom očito zloupotrebljava pravo na podnošenje zahtjeva za otklon, a s tim se složio i Vrhovni je sud koji je zaključio da je podnošenje takvog zahtjeva "primjer očigledne zlouporabe prava na podnošenje zahtjeva za izuzeće".

Međutim, Vrhovni sud je uvažio treću žalbu i to onu odvjetnice Zsolta Hernadija, koja je bila kažnjena s 10.000 kuna zbog ometanja rada u sudnici. Pregledom snimke sa suđenja Vrhovni sud je zaključio da ona doista nije ometala rad suda, pa je to rješenje ukinuto. 

Tada je bila kažnjena i braniteljica Ive Sanadera, a njenu je žalbu Vrhovni sud ocijenio djelomično osnovanom. Iz snimke rasprave proizlazi da je ona doista ometala red u sudnici, ali Vrhovni sud zaključuje da je to činila u manjem opsegu nego što je to utvrđeno prvostupanjskim rješenjem. Njoj je zato, umjesto novčane kazne, izrečena opomena. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene