Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Ni rast izvoza ni odlična sezona nisu pomogli: Ovo očekuje hrvatsko gospodarstvo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će 12 kvartala ili već treću godinu mandata ove Vlade biti s padom BDP-a. To će krajem tjedna potvrditi i Državni zavod za statistiku.

Pad BDP-a predviđa osam makroekonomista u anketi koju provodi HINA. Prema njima, gospodarstvo će pasti od 0,4 do - 1 posto. Oporavku gospodarstva tako u 2014. ne pomaže ni dobar izvoz ni turistička sezona.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Slika nije dostupna Odbija razgovor s radnicima Diokija Linić ne odustaje od ideje da ograniči minuse na tekućim računima

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić nada se boljim rezultatima. 'Ipak je to treći kvartal, vrijeme turističke sezone, s dobrim turističkim rezultatima. Industrija je u tom vremenu također nastavila rasti. Izvoz je rastao po najvišim stopama uopće u Europi, tako da, nadamo se da će nešto bolje biti', rekao je Grčić.

Rast izvoza i turistička sezona ipak nisu uspjeli nadoknaditi slabost investicija i potrošnje, poručuju makroekonomisti. Nezaposlenost raste, u građevinskom sektoru i dalje nema aktivnosti, a očekuju i daljnji pad investicija. Izvoz koji raste teško da može nadoknaditi sve ostale negativne trendove.

'Lijepo je govoriti o rastu BDP-a za 2,1 posto, no to treba provesti u djelo'

'Naravno da je naš proizvod skuplji i da mi ne možemo biti konkurentniji, na primjer jednoj Austriji koja ima kamatu 1-2 posto ili naši poslodavci koji imaju kamatu 6-7 ili više posto. I tu je samo već u cijeni kapitala naša slika puno nekonkurentija', objašnjava Davor Majetić iz HUP-a za Dnevnik Nove TV.

Država je ta koja, kažu, treba stvoriti pozitivno okruženje i konkurentne i jeftine uvjete.

Nažalost, to se nije promijenilo, već 12. kvartal za redom koji bilježi pad. Posljednji put nakratko smo bili u plusu 2011. Zbog toga stižu kritike i oporbenog HDZ-a, iako ni sami nisu imali bolje rezultate.

'Ako niste u stanju provesti strukturne reforme, ako niste u stanju napraviti reda u vlastitoj kući, ako niste u stanju povući sredstva iz europskih fondova, ako niste uklonili birokratske barijere za investitore, kako domaće, tako i strane, onda se naprosto ništa drugo ne može ni dogoditi', kaže Ivan Šuker, saborski zastupnik HDZ-a.

S obzirom na to da reforme nisu provedene, u HDZ-u očekuju da ni u idućim kvartalima neće biti bolje. Makroekonomisti na godišnjoj razini procjenjuju pad od 0,7 posto. Državni zavod za statistiku službene će podatke objaviti krajem tjedna.

Analiza Mislava Bage

Jedno je širiti optimizam, a drugo suočavanje sa stvarnošću. Je li Vlada svjesna ozbiljnosti gospodarske situacije?

I službeni optimist Banskih dvora, Branko Grčić više nije tako optimističan. Premijer Zoran Milanović i Grčić danas su hvalili izvoznike. Pohvale izvoznicima su djelomično točne. Hrvatska je ulaskom u EU počela na drugačiji način knjižiti izvoz. On je rastao u odnosu na prethodne godine, daleko od tih 14 posto, realno u ovom trenutku što Banski dvori žele prikazati kao veliki uspjeh, Izvoz je jedna od komponenti gospodarskog rasta je važan, ali puno je važnija osobna potrošnja koja ne raste,a li niti će predviđanja ekonomista za 2015. biti nimalo dobra. Naime, svi oni predviđaju da bez obzira na mini poreznu reformu osobnu potrošnju 2015. neće rasti. Sve je više ekonomista da 2015. godinu hrvatsko gospodarstvo neće rasti i dalje će biti u minusu, što bi značilo sedam godina recesije.

Vlada je svojedobno osnovala Povjerenstvo za investicije, no i taj je projekt propao, povjerenstvo se sastalo tek nekoliko puta. Povjerenstvo za strateške investicije trebalo je osigurati da se kroz šumu birokratskih prepreka, što lakše, ponajprije privatni investitori odlučuju ulagati u Hrvatskoj.

Od početka godine kada je taj zakon stupio na snagu, podnesena su 54 zatjeva, a država je do sada razmotrila i uvrstila u strateške projekte samo njih tri. Uglavnom je riječ o državnim investicijama u kojima sudjeluje država .

No, pravi pokretač gospodarstva su privatne investicije. Stotine malih privatnih investitora koji će otvoriti desetke do stotine radnih mjesta, koji će značiti nova zapošljavanja i gospodarski rast. Za sada od toga nema ništa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene