Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trgovanje utjecajem

USKOK pokrenuo istragu protiv ministra Josipa Aladrovića

Uskok je pokrenuo istragu protiv ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića kojemu je vlada prošloga tjedna skinula imunitet i omogućila vođenje kaznenog postupka.

Aladrovića Uskok tereti za pogodovanje prilikom zapošljavanja dvije osobe 2018. i 2019. godine dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Uz Aldrovića istragom je obuhvaćen i bivši ministar Darko Horvat, njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac, ali i gradonačelnik Županje, bivši HDZ-ovac, a sada nezavisni kandidat kojega je podržao Domovinski pokret, Damir Juzbašić. Juzbašić je optužen da je preko Mandac urgirao kod zapošljavanja jedne od kandidatkinja.

Rješenje o pokretanju istrage objavio je USKOK. Piše kako je pokrenuta istraga protiv četvero hrvatskih državljana (1970., 1972., 1985., 1977.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, pomaganja u trgovanju utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Pročitajte i ovo Nataša Traminšak Nakon Horvatova uhićenja Vlada još uvijek traži novog ministra: Nakon nekoliko dana oglasio se i Aladrović

"Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od siječnja 2018. do travnja 2019. godine, koristeći autoritet ministra u Vladi Republike Hrvatske, a ranije i zastupnika u Hrvatskom Saboru, osobno i posredstvom II. okr., pomoćnice ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, zatražio od VII. okr., tadašnjeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), da prilikom provođenja natječaja za zapošljavanje u navedenom Zavodu pogoduje određenoj kandidatkinji u cilju njezinog zapošljavanja u HZMO-u, što je VII. okr. i učinio.

Nakon što je HZMO objavio javni natječaj za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme za više radnih mjesta na koji se prijavila navedena kandidatkinja, I. okr. je osobno i posredstvom II. okr. od VII. okr. zatražio da joj prije provođenja pismenog testiranja dostavi zadatke koji će biti postavljeni na testiranju. To je VII. okr. pristao učiniti te joj je posredstvom II. okr. dostavio navedene zadatke i tako joj omogućio prednost nad ostalim kandidatima. Kandidatkinja je potom u natječajnom postupku ušla u krug odabranih kandidata te je s njom HZMO sklopio Ugovor o radu na određeno vrijeme.

Potom je I. okr., nakon što je HZMO objavio javni natječaj za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme za više radnih mjesta na koji se javila ista kandidatkinja, osobno i posredstvom II. okr. zatražio od VII. okr. da pogoduje kandidatkinji na isti način, što je VII. okr. i učinio i ponovno dostavio kandidatkinji zadatke posredstvom II. okr., omogućivši joj na taj način prednost nad ostalim kandidatima. Nakon što je u natječajnom postupku kandidatkinja ostvarila maksimalan broj bodova, HZMO je sklopio s njom Ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Pročitajte i ovo Provjereno: Potpore - 2 Šteta veća od 2 milijuna kuna Ekipa Provjerenog istražila je tko stoji iza spornih tvrtki koje se spominju u novoj aferi koja trese hrvatsku politiku

Također, nakon što je HZMO objavio javni natječaj za zasnivanje radnog odnosa za više radnih mjesta na koji se prijavila druga kandidatkinja, II. okr. je, na traženje VIII. okr., od VII. okr. tražila da na jednak način pogoduje i toj kandidatkinji. To je VII. okr. pristao učiniti te je posredstvom II. i VIII. okr. dostavio kandidatkinji zadatke prije provođenja pismenog testiranja i tako joj omogućio prednost u natječajnom postupku. Nakon što je kandidatkinja u natječajnom postupku ostvarila maksimalan broj bodova, HZMO je s njom sklopio Ugovor o radu na neodređeno vrijeme", objavio je USKOK.

Aladrović tvrdi da nije kriv

Nakon što mu je Vlada 8. ožujka skinula imunitet Aladrović je kazao da ga nisu kontaktirali iz Državnog odvjetništva, ustvrdivši da nije kriv.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna novi ministar graditeljstva? Tko je Ivan Paladina: Zamjena za Darka Horvata sposoban je menadžer i nije član stranke

"Ja ću na sva pitanja odgovoriti, smatram da nema nikakve krivnje u onome što se stavlja na teret, ali to je proces koji će trajati, vidjet ćemo kako će završiti. Bilo kakvo prejudiciranje s moje strane bi bilo nepotrebno", rekao je Aladrović.

Riječ je o istrazi koja je uslijedila nakon akcije u kojoj je uhićen bivši ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat osumnjičen da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s tadašnjom pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Komentirao istragu ministara Predsjednik Milanović se obrušio na Državno odvjetništvo: "Ogromne ovlasti bez ikakvog nadzora. Sutra će uhapsiti i Plenkovića"

Uz Horvata i Mandac u tom su slučaju po neslužbenim informacijama osumnjičeni potpredsjednik vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Pročitajte i ovo Darko Horvat NAMJEŠTANJE POTICAJA VIDEO Bivši ministar Horvat izašao iz istražnog zatvora pa poručio: "Siguran sam da će afera Horvat poprimiti žensko ime. U Sabor se vratiti neću"

U javnost je tada procurio i podatak da je Horvat uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena i u korupcijskoj aferi s bivšom HDZ-ovom gradonačelnicom Knina i državnom tajnicom Josipom Rimac, na Uskoku posvjedočila da su sporni poticaji dodjeljivani "po babi i stričevima".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene