Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Aladrovićev status ovisi o premijeru"

Ništa od sigurnosne provjere novog ministra, dobio podršku svih koalicijskih partnera: Poznato kad će zasjesti u fotelju

Na sastanku vladajuće koalicije svi su partneri podržali izbor Ivana Paladina za novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. Očekuje se da će Sabor izglasati Paladina za ministra već sutra, u srijedu, kada bi trebao i položiti prisegu.

Sjednica koalicije potrajala je duže od uobičajenog zbog, kako kaže Branko Bačić, turbulentnog tjedna. Razgovaralo se i o ratu u Ukrajini, situaciji s cijenama energenata, ali i o imenovanju Ivana Paladina za novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine. 

Na sastanku se razgovaralo i o izbjeglicama u Hrvatskoj. "U Hrvatskoj je trenutno više od 3000 izbjeglica", otkrio je Bačić. Upoznati su i sa statusom oko potpisa za referendum. "Što se tiče pitanja o statusu mjera koje je donio Stožer, ministar Malenica nas je upoznao da je prebrojavanjem utvrđeno 397.000 potpisa, dakle 12.000 manje nego što je inicijativa rekla. Što se tog dijela tiče, prikupljen je dovoljan broj potpisa. U tijeku je prebrojavanje inicijative za ustavotvorni referendum, a očekuje se da će ti potpisi biti prebrojani do kraja tjedna", rekao je Bačić. 

Premijer je, kaže, predstavio i Ivana Paladinu, kandidata za novog ministra graditeljstva. U Saboru će se u srijedu održati sjednica Odbora za prostorno uređenje gdje će Paladina predstaviti svoj program. "Glasanje na sjednici Sabora održat će se sutra u 11 sati", rekao je Bačić. 

Rekao je da im se obratio i Paladina te je dobio jednoglasnu podršku svih članova vladajuće koalicije. "Očekujemo da će sutra i položiti prisegu nakon glasovanja", rekao je Bačić, dodajući da su mu svi članovi koalicije postavljali pitanja o dosadašnjem radu. 

Ništa od sigurnosne provjere?

"Više zakonom nije uređena sigurnosna provjera, dakle ona nije zatražena", rekao je Bačić. Rekao je da je Paladina podnio prije godinu dana zahtjev prema svojim partnerima da izađe iz projekta Kupari. "Taj proces traje, a do tada će poduzeti radnje kako bi na bilo koji način bio izuzet iz mogućnosti da bude u sukobu interesa tijekom realizacije projekta. Ovdje se ne radi samo o njemu, ali on je u procesu izlaska", rekao je Bačić. 

Pročitajte i ovo Mislav Bago ANALIZA ZA DNEVNIK NOVE TV Mislav Bago o kandidatu za novog ministra: "Ljudi mu neće vjerovati. Oporba će iskoristiti mogućnost da ga propitaju..."

Što se tiče optužnice protiv ministra Josipa Aladrovića, Bačić kaže da nema informaciju da je optužnica napisana. "Nije mi jasno kako takve informacije mogu doći do javnosti. Izvidi su tajni. Da bi se zatražilo skidanje imuniteta bilo kojem dužnosniku potrebno je da DORH provede izvide. Tek nakon što se oni završe, koji su po zakonu tajni, i tijekom kojih nije moguće da se zna da se provode i na što se odnose, zatraženo je da Vlada skine imunitet da bi mogla započeti istraga", rekao je Bačić. 

O Aladroviću će odlučiti premijer

Dodao je da je skinut imunitet ministru Josipu Aladroviću nakon čega se počela provoditi istraga. Tek nakon toga može se podnijeti optužnica koju sud može i ne mora prihvatiti. 

"Odnos i status ministra ovisi o predsjedniku Vlade, što je uobičajeno i normalno. U ovom trenutku je ministru Aladroviću skinut imunitet. Za pretpostaviti je da će se i podignuti optužnica. Nakon toga će se utvrditi njegov status. Ne bih sada prejudicirao, premijer će odlučiti o njegovom statusu", kaže Bačić, opovrgavajući da premijer već traži njegovu zamjenu. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna mijenja se zakon Plenković najavio novost o istragama protiv ministara i potvrdio: "Skidamo imunitet Aladroviću"

"Svakako da nije ugodna pozicija ministra protiv kojeg se podiže optužnica i nije ozračje u kojem se normalno može funkcionirati u Vladi. Pričekat ćemo", kaže Bačić, dodajući da mu je neprihvatljivo suđenje u javnosti prije presude. "Puno je koraka, posla i aktivnosti od podizanja optužnice pa do presude. Imamo iskustva kako su dizane optužnice, a na kraju su dužnosnici oslobođeni, ali je ostao status gubitka i posla i renomea", rekao je Bačić, naglasivši da je DORH neovisan od HDZ-a. 

"Moramo biti svjesni da postoji i njihova odgovornost, prije svega kad se radi o najvišim dužnosnicima. DORH mora postupati izuzetno pažljivo i to u vremenima koja nisu svakodnevna, treba paziti kako ne bismo destabilizirali Vladu", kaže Bačić. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene