Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon Horvatova uhićenja

Vlada još uvijek traži novog ministra: Nakon nekoliko dana oglasio se i Aladrović

Aktualno Galerija +0 Nataša Traminšak Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković traži nasljednika Darka Horvata, bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Oporba zaziva prijevremene izbore, a danas su se u Banskim dvorima sastali koalicijski partneri.

Premijer Andrej Plenković našao je novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, i to kod jednog od koalicijskih partnera. Stjepan Čuraj, predsjednik HNS-a, trenutno državni tajnik u Ministarstvu financija, zamijenit će bivšega ministra Darka Horvata.

Ta je informacija nakon sinoćnjeg sastanka u HDZ-u kao izbor koji bi trebao biti predstavljen na današnjem sastanku koalicijskih partnera potvrđena 24sata.

Oglasio se i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, koji je izjavio da nije radio ništa protivno zakonu te da nije pogodovao pri ničijem zapošljavanju u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

17:54 Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago javio se iz Banskih dvora i rekao da je koalicijski sastanak prekinut. "Koalicijski partneri se nisu uspjeli dogovoriti i sastanak je prekinut. Plenkoviću se može dogoditi situacija da mu USKOK reformira Vladu." 

Nešto nakon 17:30 oglasili su se iz HSLS-a. "HSLS je donio odluku da Andrej Plenković ima našu podršku, vladajuća većina je stabilna i podržat ćemo kandidata iz kvote HDZ-a."

Više pročitajte >>OVDJE.

14:40 O eventualnoj poziciji Čuraja na mjestu ministra graditeljstva ministar financija Zdravko Marić samo je kratko poručio. ''Sigurno će sve reći nakon sastanka. Premijer i ja se čujemo svakodnevno. Državni tajnik Čuraj je došao u Ministarstvo financija, on se dobro uklopio u tim. Ako dođe do korekcije, i mi ćemo prilagoditi situaciji''.

Što se tiče Aladrovića i neslužbenih informacija rekao je kako misli da ministar radi odlično svoj posao: ''Nisam pravnik, ali presumpciju nevinosti jako dobro poznajem kao svi. O kolegi Aladroviću kao kolegi i čovjeku mogu samo najbolje govoriti''.

13:55 Ni HSLS, koji Plenkoviću u Saboru drži dvije ruke, nije zadovoljan mogućnosti da Čuraj postane novi ministar, doznaje Dnevnik Nove TV.

13:30 Nisu svi zadovoljni navodnom Plenkovićevom odlukom da Horvata zamijeni Čurajem. ''Mi o tome pojma nemamo. Jedini partner u okviru vladajuće koalicije s kojim premijer nije razgovarao smo mi Reformisti. Ne znam zašto. Ili je tome presudio naš uvjet da ćemo biti u vladajućoj koaliciji samo do trenutka kada otpužnica bude podignuta protiv još nekog člana Vlade ili je premijeru očito da mi ionako već izlazimo iz koalicije jer zna da će nove optužnice stići. A druga mogućnost je da ga je jednostavno sram'', kazao je šef Reformista Radimir Čačić Jutarnjem listu.

12:17 Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) kao najznačajnije udruženje iz područja arhitekture i urbanizma u Zagrebu i okolnim županijama uputilo je pismo Plenkoviću u kojem ga poziva da ''prilikom odabira novog resornog ministra razmotri reference koje će neupitno dokazati da je osoba koju imenuje potrebnog obrazovanje iz graditeljskog sektora te da ima potrebna rukovodeća iskustva za upravljanje kako Ministarstvom, tako i povezanim ustanovama uz Ministarstvo. Sinergijski učinak dobrog upravljanja državnim odlukama u graditeljstvu treba omogućiti da cijela struka uspješno doprinese očekivanjima koja se pred nju stavljaju u obnovi i razvoju izgrađenog i neizgrađenog prostora u Republici Hrvatskoj''.

''U 2022. godini očekuje nas veliki obim zahtjevnih postupaka obnove i korištenja sredstava EU fondova za te potrebe. Dobiveno produženje roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, koje svakako pozdravljamo, i dalje nas sve u graditeljskom sektoru ostavljaju u izazovnom i dinamičnom okruženju velikih potreba uz ograničene resurse, i to u znatno mjeri u ljudskim i tržišnim potencijalima. U 2022. nastavljaju se i poremećaji na graditeljskom tržištu uvjetovani globalnom postpandemijskom krizom, koji sva djelovanja unutar graditeljskog sektora čine još zahtjevnijima. Za graditeljski sektor, u ovako zahtjevnom okruženju u narednom periodu, izuzetno je bitna podrška najkvalitetnijih ljudi unutar državnih ustanova, što svakako započinje ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kao vodeće osobe u resoru graditeljstva'', istiaknuli su zagrebački arhitekti u pismu premijeru.

12:07 Počeo je koalicijski sastanak u Banskim dvorima. HDZ želi do kraja tjedna imenovati novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

Više pročitajte >> OVDJE

12:05 Sedam klubova lijevo-liberalne oporbe objavili su u utorak da su u saborsku proceduru uputili zahtjev za raspuštanjem Sabora i raspisivanjem izbora, optuživši Vladu kao koruptivnu i nefunkcionalnu, okupiranu vlastitim interesima, da nije kadra rješavati krize s kojima je RH suočena.

S obzirom na to da i MOST pokreće inicijativu za raspuštanjem Sabora, predsjednik SDP-a Peđa Grbin je ocijenio je kako je dobro da takvih inicijativa ima što više, izrazivši nadu da će apsolutno svi zastupnici opozicije, bez obzira na opciju iz koje dolaze, podržati ovakvu inicijativu te da će stranke vladajuće većine koje podržavaju HDZ shvatiti koliko je ovakva situacija neodrživa.

11:55
Darko Horvat je potpisao aktivaciju saborskog mandata, kazao je njegov odvjetnik Vladimir Terešak nakon što je posjetio Horvata u Remetincu i objasnio proceduru: ''Odnijet ću to u Sabor, urudžbirati i on će aktivirati saborski mandat te ga istovremeno staviti u mirovanje i koristiti šest mjeseci povlasticu te se onda vratiti u Sabor''.

Dobio je suglasnost od Horvata da ne podnosi žalbu na rješenje o provedbi istrage, da bi na taj način izbio argument USKOK-u da zbog te žalbe ne ispituju svjedoke: ''Sad ću ih mailom obavijestiti i tražiti da se hitno ispitaju svjedoci. Teoretski bi se to moglo riješiti u jednom danu i onda nema potrebe za njegovim držanjem u pritvoru''.

Više pročitajte >> OVDJE

11:45 
Klub zastupnika MOST-a u utorak je predao u saborsku proceduru zahtjev za raspuštanje Sabora i prijevremene izbore te najavio pokretanje opoziva tri člana Vlade: osim ranije najavljenog Tomislava Ćorića, sada traži i opoziv Borisa Miloševića i Josipa Aladrovića.

10:30
 "Naravno da nikome afere nisu ugodne i da ne stvaraju dobru sliku. Nemam puno informacija i detalja o tome i što se dalje događa, tako da ćemo vidjeti što će narednih dana biti", rekla je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uoči poslovnog doručka Američke gospodarske komore, odgovarajući na pitanje smatra li da bi afere bile dobra prilika za rekonstrukciju Vlade.

Dodala je kako "neke informacije i optužbe lako izađu, a da informacije nisu do kraja provjerene", a upitana je li njezina "fotelja" sigurna, odgovorila je kako radi svoj posao i nema drugih razgovora o tom pitanju. "Ako će se određene afere nastaviti u određenom smjeru i ako će biti nužna i veća rekonstrukcija vlade ili bilo koji drugi smjer, tako ćemo se svi ponašati", poručila je Tramišak.

Nataša Traminšak Nataša Traminšak Foto: DNEVNIK.hr

10:00 Upitan hoće li na koalicijskom sastanku biti poznato ime Horvatova nasljednika, predsjednik HDZ-ova Kluba saborskih zastupnika Branko Bačić je u razgovoru za N1 rekao da predsjednik Vlade Andrej Plenković dolazi s imenom i da će oni danas o tome raspravljati: ''Očekujem da bismo u petak, kad je glasanje predviđeno, izvršili glasanje u Saboru, raspravili na matičnim tijelima i uvjereni smo da bi budući ministar mogao dobiti potporu''.

8:13 Prvi put nakon Horvatova uhićenja oglasio se Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. USKOK je, naime, navodno razmatrao i uhićenje Aladrovića, kojega, prema neslužbenim informacijama, dovodi u vezu s nezakonitim zapošljavanjima.

"Nitko me nije kontaktirao niti sam bilo što dobio od USKOK-a, tako da o navodnim optužbama znam samo iz medija. Ali, naravno, odazvat ću se svakom pozivu ako do toga dođe", kazao je Aladrović za Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 5 GOST DNEVNIKA NOVE TV Grmoja ne odustaje od prijevremenih izbora: "Plenkovića je spasio DORH, ne znam zašto u subotu nisu uhitili Pupovca, Jeckov, ali i Miloševića"
Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić ANALIZA HRVOJA KREŠIĆA "Vlada s ovoliko upitnika ne može funkcionirati. Različite struje u HDZ-u možda koriste priliku za jačanje pozicija"

Upitan hoće li, ako USKOK pokrene istragu protiv njega, dati svoj ministarski mandat na raspolaganje, poručio je: ''On je uvijek na raspolaganju predsjedniku Vlade, pa tako i sada.''

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene