Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljedice jučerašnjih potresa

'Nema razloga za paniku, važno je samo zadržati hladnu glavu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jučerašnjih potresa, posebno onog jačeg u okolici Posušja, a koji su se osjetili i u Dalmaciji, prijavljene su i posljedice.

U nekoliko dijelova Imotske krajine građani su prijavili oštećenja na svojim stambenim objektima. Uglavnom je riječ o napuknućima zidova i sličnim manjim štetama. Iako je Hrvatska dio jednog od najtrusnijih područja na svijetu, stručnjaci kažu, da nema razloga za paniku. Ako ikada doživite jači potres, najvažnije je, savjetuju, zadržati hladnu glavu.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina"

'Dobar je potez stati pod okvir vrata nosivog zida, nikako ne izlaziti na stubišta i balkone za vrijeme trešnje. Ako nemate ništa drugo bolje staviti i deku na glavu nego da vam nešto padne na glavu', kazao nam je Ivo Allegeretti iz seizmološke službe Republike Hrvatske.

Hrvatska se nalazi na jednom od najtrusnijih područja na svijetu

Potres jačine pet stupnjeva prema Richteru u blizini Posušja zatresao je i dijelove Hrvatske. Štete je bilo na starijim kućama, ali crijepovi su letjeli i s onih novijeg datuma. Ništa čudno, kažu stručnjaci. Potres ove jačine izaziva oštećenja 7. stupnja. Na sedmom stupnju su već teža oštećenja, strukturalna oštećenja, statistički je veći broj objekata je zahvaćeno oštećenjima. Vjerojatnost da će vam se zatresti tlo pod nogama najveća je ako živite na jugu Hrvatske, posebno u Dubrovniku, zatim u okolici Rijeke i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. 7,5 prema Richteru najveća je magnituda koja bi mogla pogoditi Hrvatsku.

'To bi obuhvaćalo dista veliku kataklizmu pogotovo ako bi bilo u blizini većih naselja', kazao je Allegeretti. Hrvatska se, kažu stručnjaci, svakodnevno trese i dio je jednog od najtrusnijih područja na svijetu. Razloga za paniku ipak nema, a s obzirom da ih još nije moguće predvidjeti, jedino što zapravo možete učiniti jest - ne paničariti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene