Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladajući ipak uspjeli

HDZ skupio kvorum, usvojen Zakon o ništetnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajuća koalicija ipak je uspjela skupiti kvorum i proširiti dnevni red. Prvi je na glasovanju bio Zakon o ništetnosti koji je i usvojen.

Prijedlozi zakona iz Vlade upućeni su na izglasavanje, no glasovanje je bilo neizvjesno do posljednjeg trenutka jer su iz Kukuriku koalicije, HDSSB-a, ali i iz redova HDZ-ova koalicijskog partnera SDSS-a, najavili da neće sudjelovati u raspravi i glasovanju. HDZ-u nije pomogao ni HSP.

Pročitajte i ovo Branko Tunić Kazna od osam godina HDZ-ovac koji je zalijepio člansku iskaznicu na čelo osuđen za ratni zločin Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

U sabornici je već jutros započelo okupljanje vladajućih i njihovih partnera, a predsjednik Sabora Luka Bebić je samoinicijativno održao edukacijski govor za sve koji bojkotiraju rad Sabora.

'Ako je i bilo uvreda, bilo ih je prije i gorih. Neke smo isprike čuli, od potpredsjednika Sabora, ali i predsjednice Vlade. Za neke teške uvrede od ranije, nisam čuo isprike. Izgleda kao da se jedni uvijek moraju ispričavati, a drugi ne. Zaboravimo to, uzdignimo se iz sitnih kalkulacija, jer javnost očekuje da će dobro procjeniti 'tko trpa na svoja leđa', a tko obećaje. I sam se ne slažem s mnogim stvarima, ali potrebno je održavanje stabilnosti i zaključenje 6. saziva Sabora kako to i dolikuje. Pozivam sve klubove zastupnika, sve kolege i kolegice koje poštujem i cijenim da se vrate u sabornicu da završimo ovo zasjedanje. Molim sve da se vrate u Sabor', kazao je Bebić. 

U 12 sati HDZ je ipak uspio skupiti kvorum i proširen je  dnevni red. Zastupnici su donijeli oko 40 zakona i odluka, među kojima su i Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije. Za taj je zakon glasovalo 72 zastupnika, dok ih je petero bilo suzdržanih.

Zastupnici su donijeli i Deklaraciju o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije.

Jednoglasno je donesen Zakon o odnosima RH s Hrvatima izvan Hrvatske, tj. pripadnicima hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, hrvatske manjine u europskim državama te hrvatskim iseljenicima i njihovim potomcima.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene