Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može li HDZ računati na SDSS?

Friščić uz vladu, Pupovac za daljnje usklađivanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac najavio je nakon koalicijskog sastanka u Banskim dvorima daljnje dogovaranje o točkama dnevnog reda o kojima će se raspravljati i glasovati do kraja sadašnje sjednice Hrvatskog sabora, dok je predsjednik HSS-a Josip Friščić izrazio nadu da će do kraja posljednje sjednice u ovom saborskom sazivu sve predviđeno biti i završeno.

'Nastavit ćemo dogovor o vrlo konkretnim stvarima, morat ćemo vidjeti što se još može uvrstiti u dnevni red i o čemu se od raspravljenog može glasovati. Kad to vidimo, onda će dogovor biti postignut', rekao je Pupovac nakon koalicijskog sastanka novinarima ispred Banskih dvora poručivši da se dogovori nastavljaju sutra.

Oporbeni prijedlog da se do kraja sjednice izglasuje pet europskih zakona i europsku deklaraciju te odluke o privremenom financiranju i raspuštanju Sabora, ocijenio je iskorakom, dodavši kako je sada samo potrebno da vladajuća koalicija unutar sebe postigne dogovor.

'Na tome sad radimo', rekao je Pupovac koji smatra da nije moguće raspraviti i izglasovati sve što je stavljeno na dnevni red posljednje sjednice Sabora u ovome sazivu.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac Razgovori Veliki Pupovčev manevar? SDSS ima novi plan za izbore, uskoro pada odluka Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

'Nećemo podržati zakon o ništetnosti!'

Na novinarsko pitanje hoće li SDSS poduprijeti HDZ u Saboru, Pupovac je samo rekao da su u Banskim dvorima imali dug razgovor o tome kako stvoriti pretpostavke za normalan završetak saborske sjednice, ali i zaključili kako su potrebni daljnji dogovori o zakonima o kojima će se raspravljati i glasovati.

Odgovarajući na pitanje postoji li u Saboru kvorum, rekao je kako on glasove nije prebrojavao.

Na pitanje protivi li se tome da se o tzv. Šeksovu zakonu (zakon o ništetnosti) glasuje prije raspuštanja Sabora, odgovorio je kako je SDSS-ov stav u tom pogledu jasan. 'Što se nas tiče mi taj zakon ne možemo podržati', kazao je Pupovac.

Za Friščića se pregovori odvijaju u pozitivnom ozračju, a koalicija nije upitna

Nakon jednoipolsatnog sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor Friščić je novinarima izjavio kako koalicija nije upitna, pogotovo ne osam dana prije kraja zadnje saborske sjednice.

'Siguran sam da će Klub zastupnika HSS-a, nas šestero, u petak biti na glasovanju. Ako se jednako tako odazovu i drugi koji su na sebe preuzeli svoj dio obveze, onda će se u petak, koji je blizu, pokazati da Sabor i vlada rade', rekao je Friščić novinarima ispred Banskih dvora.

Izrazio je i nadu da će se u skladu s dosadašnjom praksom u radu Sabora sve što je dogovoreno uspješno privesti kraju.

Na novinarsko pitanje hoće li se u petak glasovati o tzv. Šeksovu zakonu, rekao je da je to što će se stavljati na glasovanje stvar predsjednika Sabora s kojim o tome nije razgovarao.

Podsjetio je i kako se ni HSS nije slagao sa svim odlukama i zakonima koji su doneseni, primjerice da nisu bili za ukidanje ZERP-a, što kaže nije bio razlog da ni u čemu drugom ne sudjeluju.

Upitan znači li to da Jadranka Kosor može računati u ovom trenutku samo na HDZ-ove i HSS-ove zastupnike, rekao je kako su određeni pregovori obavljeni, a neki se još vode, a svi su, istaknuo je, u pozitivnu ozračju.

Upitan ostaje li SDSS u koaliciji, Friščić je odgovorio: 'Nikad i nigdje nismo čuli da oni izlaze iz koalicije. Mislim da se prilikom glasovanja u petak može računati i s glasovima SDSS-a.'(Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene