Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bebić prozvao i Antičević-Marinović

HDZ sam o kaznenom zakonu, Šeks pozdravlja kazneno djelo sramoćenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O konačnom prijedlogu kaznenog zakona danas je u Hrvatskome saboru raspravljao jedino Klub HDZ-a, koji je predloženi zakon i podržao.

Pozivajući klubove zastupnika na raspravu, predsjednik Sabora Luka Bebić je za raspravu u ime Kluba SDP-a prozvao Ingrid Antičević Marinović, no budući da prozvana nije bila u sabornici, kao niti njezine stranačke kolege, Bebić je ustvrdio kako SDP gubi pravo rasprave u ime svog kluba 'ma što to značilo'.

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks (HDZ) posebno je pozdravio propisivanje kaznenog djela sramoćenja i klevete čime će se, po njegovom mišljenju, stati na kraj dijelu medija kojima je jedini cilj sramoćenje pojedinaca iz političkog i javnog života. 'Jedan dio medija koji su obuzeti groznicom profita ili su glasnogovornici, agitatori ili propagandisti grupnih ili političkih interesnih skupina stavio si je kao 'vrhovno' načelo sramoćenje pojedinaca iz političkog ili javnog života', rekao je Šeks dodavši kako se tome mora stati na kraj.

Pozdravljajući uvođenje kaznenog djela sramoćenja, kojim se propisuje odgovornost onih novinara koji se ne pridržavaju novinarskog kodeksa, Šeks je kazao kako u javnom životu danas za to ima 'pregršt' dokaza. Replicirajući Šeksu, Boris Kunst (HDZ) ocijenio je kako je očito da je novinarska kampanja ublažila kazne za klevete, dodavši kako, za razliku od europskih zemalja gdje je za to predviđena zatvorska kazna, u Hrvatskoj toga neće biti. 'Očito da je pritisak Europske federacije novinara imao svoj učinak', ustvrdio je Kunst. Po njegovom mišljenju, novinarima koji pošteno rade svoj posao, ne baveći se senzacionalizmom, klevatama i sramoćenjem ne smeta da se u kazneno zakonodavstvo uvede zatvorska kazna za klevetu.

Goran Marić
(HDZ) je ocijenio kako se u dijelu medija 'doista promiče mržnja, ali mržnja prema istini', dodavši kako ima i onih koji za ubojice tvrde da su ugledni građani i poduzetnici, što Marić smatra nedopustivim. Šeks je zaključio da se propisivanjem kaznenog djela sramoćenja i klevete ne ugrožava sloboda medija već jamči sloboda ali, rekao je, sloboda za istinu, a ne za laž i klevetu.

Podržavši konačni prijedlog kaznenog zakona, Ana Lovrin (HDZ) je rekla kako je riječ o 'stožernom i glavnom zakonu svake države'. Taj obiman zakon s preko 380 članaka je ujedno i 'politički zakon' koji pokazuje koje to društvene vrijednosti štiti i na koji način to čini, rekla je.

Podsjetila je kako se 2009. pristupilo izradi novog kaznenog zakona i to na način njegovog novog strukturiranja, dodavši da je provedeno i njegovo usklađivanje s međunarodnim dokumentima kao i sa svim novodonesenim zakonima Republike Hrvatske. Novi kazneni zakon, po mišljenju Ane Lovrin, poboljšava kazneno-pravni položaj žrtve, te unaprijeđuje djelotvornost sustava kazneno-pravnih sankcija. Posebno zanimljivima Lovrin drži izmijene vezane za uvjetni otpust o kojem sada odlučuje sud, s obzirom na to da je do sada sudski izrečenu kaznu moglo izmijeniti zatvorsko povjerenstvo. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene