Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor odgovorila Bajiću

'Zločinci se neće moći skrivati iza zakona o ništetnosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor komentirala je izjavu državnog odvjetnika Mladena Bajića o štetnosti prijedloga Zakona o ništetnosti.

Predsjednica Vlade, komentirajući današnju izjavu državnog odvjetnika Mladena Bajića kako je Vladin prijedlog zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše SFRJ, bivše JNA te Republike Srbije štetan jer će se iza njega skrivati ratni zločinci, istaknula je kako to nije točno te kako je zakon o ništetnosti pokušaj da se zaprijeći nepodnošljivo proširenje jurisdikcije jedne države na područje druge.

Premijerka Kosor je borbu protiv ratnih zločinaca usporedila i s onom protiv korupcije, kazavši kako njena Vlada drži da svatko mora odgovarati za ratni zločin te da je i na to prisutna nulta tolerancija. U vezi s predloženim zakonom kazala je da će Vlada na njega uputiti još jedan amandman, koji bi učvrstio težnju da svatko tko je odgovoran za ratni zločin, za njega i odgovara. Time se otklanjaju bojazni da netko ne bi odgovarao, naglasila je premijerka Kosor odgovarajući na upite novinara nakon večerašnjeg otvaranja 14. Kongresa hotelijera u hotelu Sheraton.

Naglasila je kako je sada puno onih koji imaju različite primjedbe na zakon o ništetnosti, ali da se nitko nije oglašavao u trenutku kada je bio uhićen vukovarski branitelj Tihomir Purda, kada su bili veliki problemi, a hrvatski branitelji uznemireni.

Dodala je da tada nitko osim nje i njenih kolega u Vladi nije stao pred hrvatske branitelje i pokušao objasniti da se zaista nešto mora poduzeti.

Kosor je također rekla kako mnogi koji danas kritiziraju predloženi zakon (o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše SFRJ, bivše JNA te Republike Srbije) nisu, ili ona bar nije čula, izrekli ni jednu riječ kada je donesen zakon u Srbiji kojim se Srbija jurisdikcijom proširila na područje Rebulike Hrvatske.  Dakle, kazala je premijerka Kosor, ovdje je naprosto riječ o činjenici da se više ne može dopustiti ni uznemiravanje branitelja ni destabilizacija Republike Hrvatske.

'Sada je došlo više od 40 optužnica, ne znamo hoće li sutra ili sljedeći mjesec doći još 40 ili stotinu, a među optužnicama su i mnoge prema ljudima koji su već bili osuđivani u Srbiji i više nisu živi', istaknula je predsjednica Vlade RH.  Stoga mi moramo pokušati naći odgovor kako će to jednom prestati. Ovo je naš pokušaj da kažemo - dosta je; jer unatoč tome što Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i tužiteljstvo Srbije imaju sporazum, kao i dva ministarstva, opužnice se događaju, rekla je premijerka Kosor.

Važno je u svemu tome istaknuti - ako se netko dokazao punom suradnjom s Haaškim sudom u nastojanju da svi ratni zločinci, bez obzira kako se zvali i koje su nacionalnosti, moraju odgovarati - onda je to Republika Hrvatska, rekla je premijerka Jadranka Kosor. (Hina)

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene