Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlaze u inozemstvo

NEDOSTAJE GRAĐEVINSKIH RADNIKA Na burzi ih je 25.000, nitko ne želi raditi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka krize, prema nekim izračunima, Hrvatsku je napustilo oko 50 tisuća građevinara. Ako im se uvjeti ne poprave, ta brojka, mogla bi i dalje rasti.

Nakon što je Njemačka najavila ukidanje svih ograničenja za dolazak hrvatskih radnika na tamošnje tržište rada, osim odljeva liječnika i ostalih visokoobrazovanih radnika, moglo bi se dogoditi da Hrvatsku masovno počnu napuštati i građevinari.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ukrao bager, tražio zlato U gradskom parku napravio kolibu s kaminom i trakom za trčanje, građani uznemireni: "To je tempirana bomba" POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova

Ako pogledamo prosječne plaće građevinara sa srednjom stručnom spremom, one su blizu hrvatskog prosjeka i iznose 4 tisuće 634 kune, dok oni visokoobrazovani u prosjeku zarađuju 8 tisuća 632 kune.

Iako građevinskih radnika na burzi ima, većina radije čeka bolju poslovnu priliku u inozemstvu s kojom dolaze i 3 do 4 puta veće plaće. Bager na Draganovu gradilištu miruje, jer onoga tko će njime upravljati ovaj poduzetnik nikako ne uspijeva naći.

Može li Vlada spasiti posrnule građevinare?

'Problematično je naći ljude jer tu treba i znanje i vještina, a treba i malo urođenosti, za neke poslove, žbukanje glazure, pa čak i zidanje, krovopokrivanje, nisu to poslovi koji se mogu jednostavno izučit tri godine u školi', rekao je Dragan Martinović, građevinski poduzetnik.

No izučenih građevinaca, barem prema Zavodu za zapošljavanje, ima. Na burzi ih je prijavljeno oko 25 tisuća, no čini se kako im nije sila ići raditi.

'Što se tiče radne snage, postaje popriličan problem, jer se radi zimi nekad i od minus 10 do na primjer plus 35 kad se izvode oni ljetovi radovi, a to budu oni najzahtjevniji gradovi od betoniranja i glazure', dodaje Mrtinović.

Naravno, vremenski uvjeti ipak nisu glavni problem. Ako se pita građevinare, radnike teško pronalaze zbog toga što su plaće u inozemstvu daleko veće nego ovdje u Hrvatskoj. Primjerice, ovdje radnik može mjesečno zaraditi prosječno oko 600 eura, dok će vani zaraditi i do 1000 eura na mjesec.

Guverner se nadao svjetlu, no stigle su druge prognoze!

'To je borba Davida i Golijata kad su plaće u pitanju, znači mi tu ne možemo konkurirati što se tiče plaća. Oni ako žele otići, a velik dio naših ljudi će otići za većom plaćom, mi to moramo razumjeti', dodaje Martinović.

Prosječna plaća građevinskog inženjera penje se i do 8 i pol tisuća kuna. Samim time, spadaju u sam vrh najbolje plaćenih zanimanja u Hrvatskoj. No poziv iz Njemačke, teško bi odbili.

Iako su vani bolji uvjeti, građevina raste, barem statistički. Građevinski radovi u ožujku ove godine bili su 1.2 % veći nego u ožujku prošle godine.

'Ako i krene gospodarski rast pitanje s kim ćemo ga moći raditi, naravno da odlaze oni najvještiji, najškolovaniji, najpametniji, i naravno da je to veliki izazov, to je strukturni problem ove zemlje, mi moramo stvoriti atmosferu u kojoj ako ste dobri, pametni, vrijedni, da ćete onda dobro i živjeti', rekao je Davor Majetić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Od početka krize, prema nekim izračunima, Hrvatsku je napustilo oko 50 tisuća građevinara. Ako im se uvjeti ne poprave, ta brojka, mogla bi i dalje rasti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene