445282
445282
445282
445282
445282

Ministar Kovač: Vrijeme je da se kolege u Srbiji smire

  • , 02.08.2016., 14:33
  • Autor:
  • komentara

Tehnički ministar vanjskih poslova odlučio je reagirati na prosvjedne note iz Beograda te na Vučićeve optužbe da se u Hrvatskoj provodi antisrpska politika.

 
 
 
 
Miro Kovač (Foto: Dnevnik.hr)
Miro Kovač (Foto: Dnevnik.hr)

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač danas se obratio medijima vezano za posljednje događaje na relaciji Zagreb-Beograd.

Podsjetimo, Srbija je prvo poslala prosvjednu notu zbog poništenja presude Alojziju Stepincu kojeg je srbijanski mandatar nazvao 'ključnim ideologom najgore nacističke vlasti u Europi'.

Potom su stigle i prosvjedne note zbog oslobađanja Branimira Glavaša i otkrivanja spomenika Miru Barišiću. Hrvatska diplomacija reagirala je rekavši kako neće primati 'neproduktivne prosvjedne note' te Srbiji poručila da se počne baviti 'europeizacijom svog društva'.

Nakon svega, Vučić je pisao i Bruxellesu rekavši im kako se u Hrvatskoj vodi 'ogoljena antisrpska politika'.

'Uoči Dana zahvalnosti, pobjede, vrijeme je da se stane na loptu i da se kolege u Srbiji smire, da se počne normalno i racionalno komunicirati da se ne šalju note svaki drugi dan, to je cirkus, mi u tome nećemo sudjelovati. Ja sam rekao da takve note više nećemo primati, ne prihvaćamo miješanje u naše unutarnje stvari. Mi smo zemlja članica EU i NATO-a i imamo najviše standarde zaštite manjina. Imamo u Saboru 8 pripadnika manjina, od čega su trojica pripadnika srpske manjine. Sigurni smo da će i Srbija na putu za EU postići te standarde i zagarantirati mjesto pripadniku hrvatske manjine u Skupštini, promijeniti nakaradni zakon o raznim zločinima', rekao je Miro Kovač i dodao da je 'Hrvatska EU' te da Srbija treba početi raditi na sebi, 'da ne zamagljuje stvarnost nekakvim dopisima'.

'Srbija mora početi razmišljati europski i europski postupati, mi ne vodimo politiku da susjedu crkne krava. Bivša vlada je financirala aktivnosti za pristupanje Srbije EU, a zauzvrat dobivamo neke note', dodaje Kovač.

On ponavlja da se rat vodio na hrvatskom teritoriju, te da je Hrvatska bila žrtva agresije. 'Neka Srbija shvati da mi ovako ne želimo komunicirati, mi se nikome ne tužakamo, mi želimo dobrosusjedske odnose', kaže tehnički ministar Kovač.

'Mi u Hrvatskoj imamo svoje vrednote koje su upisan u Božićni ustav i to su vrijednosti slobode, demokracije, vladavine prava, u preambuli jasno stoji da je Hrvatska zemlja formirana nasuprot fašističkoj i komunističkoj ideologiji. Mi tako živimo. To vrijedi za kompletnu hrvatsku vladu', kaže Kovač.

Osvrnuo se i na otkrivanje spomenika Miri Barešiću povukavši paralelu s sličnim događajem u Srbiji. 'Kad smo već kod spomenika, gospodin Vučić je inicirao postavljanje spomenika Gavrilu Principu', rekao je Kovač.

'Treba početi razmišljati u europskom duhu, europski postupati, europski razmišljati. Ali na sebe ne damo, nećemo dopustiti ovakve jeftine propagandne trikove. Pozivam kolege u Srbiji da uoči Dana pobjede stanete na loptu, smirite se, idemo racionalno komunicirati, a ne propagandnim akcijama koje ne služe ničemu. Naša politika je da susjed prosperira, a ne da mu crkne krava, zaključio je.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se