Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Totalni kolaps sustava

Masovna ostavka u Centru za gospodarenje otpadom: "Istrijani mogu očekivati smrad ako se situacija ne shvati ozbiljno"

Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku
Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnio ostavku Foto: Goran Sebelic/Cropix
Svi članovi Nadzornog odbora Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun podnijeli su ostavku i upozorili na tromost istarskog sustava gospodarenja otpadom.

Kompletan Nadzorni odbor Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun u srijedu je podnio ostavku, nakon dramatične konferencije za novinare na kojoj su upozorili na totalni kolaps sustava gospodarenja otpadom u Istri.

Članovi Nadzornog odbora su optužili Grad Pulu i Županiju da nisu ništa poduzeli nakon brojnih informacija koje su im cijelo vrijeme prosljeđivali. Građani, poručili su, i ove godine mogu očekivati smrad.

"Smatramo da još uvijek ima vremena da se do ljeta situacija vidno popravi ukoliko se svi dionici maksimalno angažiraju, i ukoliko se ovakva situacija ne bude koristila za druge ciljeve, a na štetu građana Istre. Cilj ovog našeg radikalnog poteza je upravo taj da se upozori na ozbiljnost situacije", naglasio je predsjednik Nadzornog odbora Marino Drandić.

Pročitajte i ovo Prisegnuo Ivana Turudić - 3 Novi glavni državni odvjetnik Turudić položio prisegu: "Dat ću sve svoje ljudske, moralne i stručne kapacitete da dužnost obavljam časno i pošteno"

U zajedničkoj izjavi svih članova Nadzornog odbora ističe se kako je sustav gospodarenja otpadom veoma trom, funkcionira sporo i nepravovremeno te da je u njega uključeno previše dionika.

Gotovo na svim sastancima s gradonačelnicima i načelnicima, komunalnim društvima i ostalim po Kaštijun važnim sastancima napominjali su, kažu, da se odluke ne donose dovoljno brzo u sustavu gospodarenja otpadom.

Stanje na Kaštijunu drže neodrživim, a Nadzorni odbor osjeća se potpuno nemoćno u odnosu na probleme za koje nije nadležan i na koje godinama bezuspješno ukazuje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Problemi Izbori samo što nisu, a Hrvatska stranka reda mora u stečaj


Nedostatak odlučnosti da se za usluge Kaštijuna donesu stvarne cijene, one koje bi pokrivale cijenu koštanja, prisiljava upravu da preživljava prvenstveno štednjom na zbrinjavanju SRF-a i na održavanju postrojenja što u budućem razdoblju može imati teške posljedice za funkcioniranje pogona, a i kompletnog sustava gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji, stoji u izjavi.

S druge strane, kažu, nedovoljno ozbiljan pristup svih korisnika Kaštijuna u rješavanju odvojenog prikupljanja bio otpada prijeti da će se i ove godine odande širiti neugodan miris.

"Najveći dio rješenja prestanka neugodnih mirisa nalazi se izvan Kaštijuna odnosno kroz smanjenje udjela organskog otpada u komunalnom otpadu. Sve dok se to ne dogodi, Kaštijun će biti u fokusu javnosti tijekom svih sljedećih ljeta koja nam dolaze, a mještani Općine Medulin i Grada Pule i dalje će snositi posljedice", ističu u izjavi.

Pročitajte i ovo Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Kažu i kako hitno treba uvesti kante za bio otpad u cijeloj Istri kako bi Kaštijun mogao raditi kako je projektom zamišljeno i kako bi bio moguć suživot Kaštijuna i stanovnika.

U izjavi su dodali i da direktor Kaštijuna, Dražen Stilinović, koji je također prisustvovao konferenciji za novinare, i dalje ima njihovu podršku zbog svoje stručnosti, profesionalizma i načina rada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene