Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DRASTIČNA MJERA

MUP predlaže ukidanje vozačke bez mogućnosti ponovnog polaganja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je na savjetovanje s javnošću nacrt prijedloga Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim se, među ostalim, propisuje procedura ukidanja vozačke dozvole bez mogućnosti ponovnog polaganja zbog negativnih bodova.

Važeći sustav negativnih bodova i dosad je omogućavao izricanje zabrane upravljanja vozilima na devet ili 12 mjeseci nakon prikupljenih devet negativnih bodova. Pod određenim pretpostavkama, moguće je i izricanje mjere poništenja vozačke dozvole, no važeće rješenje, pojašnjava predlagač, u praksi ne funkcionira pa jednostavnijim postupkom za ukidanje vozačke dozvole, namjeravaju "na učinkovitiji način iskoristiti institut pravnih posljedica osude".

Pročitajte i ovo Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Teška nesreća Nakon nesreće u Buzinu: Božinović kazao kako se razmišlja o uvođenju privremene dozvole za mlade vozače Ilustracija Kad počnu gužve... MUP objavio važno upozorenje građanima o novim osobnim ispravama: Obavite zamjenu što prije!

Prema predloženim izmjenama do ukidanja vozačke dozvole ubuduće bi dolazilo ako vozač skupi 12 negativnih prekršajnih bodova, odnosno devet bodova za mlade vozače.

MUP je predložio i uvođenje izvanrednog liječničkog pregleda za vozače koji su tri puta u tri godine kažnjeni zbog bilo koje količine alkohola u krvi.

Dosad su se na takve preglede, o kojem je ovisilo produljenje vozačke, dozvole slali vozači 'uhvaćeni' s više od 1,5 'promila'. No, po novom prijedlogu pregled bi morali obaviti vozači i instruktori vožnje koji su najmanje tri puta u tri godine pravomoćno kažnjeni zbog vožnje pod utjecajem alkohola, jer se "za njih može opravdano posumnjati da imaju problem s alkoholom", navedno je u prijedlogu novog zakona objavljenom na stranicama e-savjetovanje.

Nacrtom se predviđa i podvrgavanje zdravstvenom pregledu svih vozača nakon 65. godine života, "zbog zdravstvenih promjena koje se mogu pojaviti u toj dobi i koje mogu utjecati na sposobnost upravljanja vozilima".

Redefinirati pojam "mladi vozač"

Zakonom se, ističu, želi redefinirati i pojam "mladi vozač", pod kojeg bi potpadali svi vozači do navršene 24. godine života i svi vozači u prve dvije godine od stjecanja vozačke dozvole.

Mladi vozači ne bi imali nikakva posebna ograničenja kao do sada, već bi se na njih primjenjivala opća pravila koja vrijede i za sve ostale vozače.

"S obzirom na činjenicu da mladi vozači i vozači s nedovoljno vozačkog iskustva, uzrokuju nerazmjerno veći broj prometnih nesreća u odnosu na sve ostale vozače, namjera je posebnim pravnim režimom, kojim bi granica za ukidanje (suspenziju) vozačke dozvole zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova bila nešto niža (9 bodova) od granice koja vrijedi za sve ostale vozače (12 bodova), utjecati na ponašanje te skupine vozača.

Ovo stoga što se u toj najosjetljivijoj fazi vozačkog staža, odnosno za vrijeme stjecanja prvih vozačkih iskustava u prve dvije godine nakon stjecanja vozačke dozvole, očekuje da vozači... u većoj mjeri poštuju prometne propise odnosno može im se tolerirati manje transgresija u odnosu na vozače koji već imaju višegodišnje iskustvo...", stoji u nacrtu.

Novim bi se zakonom, među ostalim, ukinula obveza tehničkog pregleda prilikom prve registracije, a predviđeno je i liberaliziranje otvaranja i poslovanje auto škola, radi poštivanja europskih pravila o tržišnom natjecanju. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene