Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pad temperatura

Muči vas glavobolja i teško se koncentrirate? Evo što vam se događa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muči vas glavobolja? Bole vas kosti i osjećate se najmanje deset godina stariji? Teško se koncentrirate? Ne brinite, brzo će proći!

Tijekom jučerašnjeg dana zabilježene su iznimno visoke temperature za ovo doba godine. Tako je u Sisku, Kutini, Osijeku, Belom Manastiru i drugdje živa na termometru skočila na 28 stupnjeva Celzijevih. Strujanje toplog zraka i toplo vrijeme navelo je naše tijelo da pomisli kako je ljeto počelo, a onda šok. Jutros su nas dočekali oblaci i tmurno vrijeme. Pa gdje je nestalo ljeto?

Do kraja dana očekuje se pad temperatura za 10 stupnjeva

Pročitajte i ovo Ilustracija upaljen meteoalarm Stiže pogoršanje vremena, u nekim dijelovima Hrvatske padat će i - snijeg! Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka

"Približavanjem ciklone tijekom dana možemo očekivati daljnji porast naoblake. Na kontinentu se očekuje prolazak fronte sa sjevera koja bi tijekom noći mogla donijeti kišu, osobito u gorskim i središnjim djelovima zemlje. Kiša se očekuje i na sjevernom i srednjem Jadranu", saznajemo iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Nije dugo trajalo: Čekaju nas pljuskovi i grmljavina za vikend

Razdražljivost, napetost, potištenost, malodušnost, tjelesna slabost ili bolovi samo su neki od simptoma koje biste mogli osjećati. Voditeljica Hitne službe dr. Matija Rimac objašnjava da su takvi simptomi normalni za ovakve oscilacije u temperaturi zraka.

"Na vremenske promjene mogu reagirati i ljudi koji su potpuno zdravi, koji ne boluju od nikakvih kroničnih bolesti. Ukoliko za vikend osjetimo neke od ovih simptoma, ne trebamo biti zabrinuti, događa nam se tjelesna promjena zbog promjene vremena i ona će brzo proći", napominje doktorica Rimac.

Takvi simptomi javljaju se zbog promjena najčešće u tlaku zraka, za vrijeme vjetrovitih epizoda praćenih padom atmosferskog tlaka, kiše, vlage i oblačnog vremena. Te promjene izazivaju elektromagnetske impulse koji naš organizam zatim potiču na reakciju i prilagodbu.

"Taj proces naziva se homeoregulacija tj. autoregulacija, kada je našem tijelu potrebno neko vrijeme da se prilagodi vanjskim uvjetima", objasnila je dr. Rimac.

Iako za sada Zavod za hitnu medicinu ne bilježi povećan proj pacijenata s navedenim simptomima, doktorica Rimac objašnjava da više posla imaju prilikom naglog zatopljenja, te kako su oni sa dijagnozom meteoropata upoznati sa očekivanim simptomima te znaju kako reagirati na takve promjene.

"Treba poštivati svoj dnevni ritam, raditi sve kao što inače radimo, ne treba biti zabrinut jer takvi simptomi su brzoprolazni. Važno je slušati svoje tijelo. Sami najbolje znamo je li neka promjena trenutna ili bi mogla predstavljati opasnost. U slučaju pogoršanja stanja kod kroničnih bolesnika, plućnih, srčanih bolesnika i asmatičara moguće je pogoršanje stanja kao reakcija na vremenske promjene. Potrebno je uzeti lijek, a ukoliko se stanje ne popravi, obratiti se liječniku", napominje Rimac.

Vozači - vrijeme je i za ovu bitnu promjenu

U subotu pljuskovi praćeni grmljavinom

Tijekom subote očekuje nas oblačno s kišom, na srednjem i južnom Jadranu mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom, a očekuje nas i značajan pad temperature.

"Temperature će pasti i do 10 stupnjeva. Maksimalna dnevna temperatura mjerit će se između 10 i 15 stupnjeva Celzijevih u unitrašnjosti, dok će u gorju temperature biti i malo niže. Prema kraju dana očekuje se lagano zahlađenje. Na Jadranu također pad temperatura, no ne toliko zamjetan. Mjerit će se između 15 i 20 stupnjeva Celzijevih. Na sjevernom Jadranu očekuje se jaka uz prolazne fronte i olujna bura", kažu u DHMZ-u.

Razvedravanje i smirivanje oborina možemo očekivati krajem subote, a već nas u nedjelju očekuje puno povoljnije vijeme, no temperature će ostati niže od onih zabilježenih proteklih dana.

"Temperature će pasti na normalne i očekivane temperature za ovo doba godine", napominju u DHMZ-u.

A sve one koji će zbog ove promjene vremena osjećati kao da nisu sasvim svoji, doktorica Rimac ima savjet: "lagana šetnja, relaksacija uz film, razgovor sa prijateljima i obitelji i to prođe samo od sebe."

Svoje tijelo sami najbolje poznajemo, iako znamo da su simptomi koje osjećamo posljedica vremenskih prilika, ovo nam je idealna prilika da se barem nakratko požalimo na tegobe, odgodimo neželjene poslove ili susrete. Uzmite vremena za sebe i odmorite se. Ne valja u životu uživati bolestan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene