Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena vremena

Nije dugo trajalo: Čekaju nas pljuskovi i grmljavina za vikend

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako vam godi iznenadna, preuranjena ljetna toplina?

Temperatura je proteklih dana, a i danas, gdjegdje premašila 25 Celzijevih stupnjeva. Dan s tolikom temperaturom meteorolozi nazivaju toplim ili neslužbeno ljetnim. Takav dan u travnju nije vremensko čudo, ali se ipak ne događa svake godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

U takvim okolnostima hrvatski su gljivari pohitali ove godine prirediti prve pohode na glasovite proljetne gljive smrčke. No skupovi u Čakovcu i Umagu mogli bi ovaj put napuniti njihove košare više kišnicom nego gljivama.

Naime, Hrvatskoj se sa sjevera približava fronta vlažnog i hladnog oceanskog zraka, što će zajedno sa sredozemnom ciklonom uzrokovati zamjetnu promjenu vremena, njegovo pogoršanje.

Danas sunčano, a onda opet kiša!

Već će se u petak ujutro sa zapada i sjevera naoblačiti, a ponegdje na sjevernom Jadranu moglo bi pasti i malo kiše. Kao vjesnik promjene vremena na kopnu će zapuhati južni vjetrovi, a na Jadranu jako jugo. Jutro će biti razmjerno toplo.

Tijekom dana u Slavoniji će biti sunčanije i toplije nego u središnjoj Hrvatskoj, ali će popodne i navečer posvuda biti kiše, pljuskova i grmljavine. Zapuhat će jak jugozapadnjak i malo će osvježiti.

U Istri, na Kvarneru, u velebitskom podgorju u petak znatno oblačno, a pretežito u drugome dijelu dana kiša i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će jak južnjak i jugo. U Gorskom kotaru i Lici bit će i oblačnije i kišovitije nego na moru, uz jak jugozapadnjak. Malo će zahladnjeti, a zamjetnije u gorskoj Hrvatskoj.

U Dalmaciji s početka djelomice sunčano, a zatim naoblačenje, pljuskovi i grmljavina, više na sjeveru i u Zagori nego drugdje. Puhat će jako jugo, a temperatura se neće zamjetno razlikovati od današnje.

U kopnenoj Hrvatskoj u subotu povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina. Zapuhat će sjeverni vjetrovi i zamjetno će zahladnjeti. Nedjelja zamjetno ljepša, a u ponedjeljak djelomice sunčano, s hladnim i mjestimice maglovitim jutrima.

Na Jadranu subota neznatno ljepša nego na kopnu. Nedjelja i ponedjeljak barem djelomice sunčani, pri čemu će na sjeveru olujna bura već u subotu potisnuti jugo, a u Dalmaciji će se to dogoditi kasnije i slabije.

O uspješnosti poljodjelstvene godine kazuje stanje usjeva na oranicama sredinom travnja. Kola izreka: Ako se na Svetog Tiburcija zelene žitna polja, tada će pšenice, raži, ječma i drugog biti koliko ti volja!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene