Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Most:

'Najpoštenije je krenuti od sebe - inzistirat ćemo na smanjenju saborskih plaća i privilegija zastupnika'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mostovci su izrazili zadovoljstvo današnjim događanjima.

Iz MOSTA su se nakon konstituirajuće sjednice Sabora oglasili priopćenjem i izrazili zadovoljstvo jer je, kažu, sve prošlo u konstruktivnom tonu, unatoč neugodnostima na koje su već navikli.

Pročitajte i ovo Simulirana sjednica u Saboru za učenike simulirana sjednica Jandroković otvorio sjednicu Sabora: "Politika nije šou i zabava" Europski izbori - 2 Drugačija mišljenja Ovo je jedna je od gorućih tema u Europskoj uniji: Pogledajte što na nju kažu hrvatski političari

'Podržali smo akademika Reinera kao kandidata Domoljubne koalicije i sada krećemo u proces formiranja Vlade na čijem je čelu gospodin Orešković u čiju stručnost i iskustvo imamo puno povjerenje. Suradnja s Domoljubnom koalicijom trajat će dok se reforme budu provodile i to prema unaprijed utvrđenom hodogramu', poručili su u priopćenju.

'Osim što ćemo biti jamac provođenja najavljenih reformi radit ćemo na tome da spriječimo bilo kakve kriminalne i nečasne radnje kakvih je bilo posljednjih dvadeset godina tijekom vladavine dvaju velikih stranaka. Nećemo dopustiti da prilikom formiranja Vlade njezin dio budu ljudi sumnjive prošlosti ili oni pod istragama', ponovili su svoj raniji stav.

'Kako je u svakom procesu promjena najpoštenije krenuti od sebe, inzistirat ćemo na smanjenju saborskih plaća i privilegija zastupnika. Znamo da nije riječ o svotama novca koje mogu biti ključne u smanjenju javnog duga ili proračunskih rupa, ali ipak to smatramo moralnim činom i vjesnikom promjena i reformi u Republici Hrvatskoj', naveli su.

Osvrnuli su se i na prijedlog o promjeni imena Sabora.

'Prijedlog promjena imena Sabora koje je predložio njegov predsjednik Reiner nije bio usuglašen s Mostom i smatramo ga posve nevažnim u kontekstu puno bitnijih reformi i poteza koji čekaju hrvatsku vladu', zaključili su.

Sabor se i od 1997. do 2001. zvao Hrvatski državni sabor

Najava novog predsjednika Sabora Željka Reinera (HDZ) o preimenovanju Hrvatskog sabora u Hrvatski državni sabor ne bi bila novost u Hrvatskoj, jer je Sabor u Hrvatski državni sabor bio preimenovan ustavnim promjenama 1997. i tako se zvao do ustavnih promjena 2001.

Promjeni imena Sabora i tada se protivio dio javnosti i saborskih zastupnika, tvrdeći kako se Hrvatska time vraća na tradiciju NDH u kojoj se Sabor jednako zvao.

Protivnici promjene imena upozoravali su i da će ona iziskivati nove troškove, budući da će se mijenjati pločice, službeni memorandumi itd.

Unatoč njihovim argumentima, saborska je većina odlučila promijeniti ime Sabora, a presudni glas bio je onaj SDSS-ova Milorada Pupovca, kojega se čekalo do kasno poslijepodne kako bi se okupila dvotrećinska većina zastupnika nužna za ustavne promjene.

Bilo kako bilo, za promjenu imena Sabora Reineru će biti potrebna potpora najmanje 101 zastupnika, budući da se takvo što može osigurati samo ustavnim promjenama.
Teško je očekivati da će Reinerova ideja dobiti potporu saborske ljevice, a i čelnici HDZ-a i Mosta izjavili su kako za to danas prvi put čuju. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene