Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Orsat Miljenić

NOVI STEČAJNI ZAKON Loši poslodavci plaćat će 'grijehe' svojom imovinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S prvim danom rujna stupaju na snagu dramatične promjene u poslovanju. Novim zakonom o stečaju sve tvrtke koje tri mjeseca nisu radnicima isplatile plaće odlaze u stečaj.

Vlada vjeruje da će te masovne likvidacije očistiti tržište i spasiti što se spasiti može, ali zasigurno mnogi radnici kojima sada prijeti stečaj pitaju se što će biti s njima.

Pročitajte i ovo Orsat Miljenić, predstojnik predsjednikova ureda Za Dnevnik Nove TV Predstojnik Ureda predsjednika o imenovanju šefa SOA-e: "Ja sam bio na tom sastanku i nitko nije čuo da je postignut ikakav dogovor" Ibrulj Ibrahim, radnik Uljanika Nova Skupština vjerovnika Radnici Uljanika su očajni, već dva mjeseca nisu primili plaću: ''Guraju nas u stečaj''

Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Ministre kakvo jamstvo imaju radnici čije tvrtke zbog neisplate tri plaće odlaze u stečaj da će dobiti bilo što?

Prvo, imaju apsolutno jamstvo za tri minimalne plaće, od Agencije za osiguranje radničkih potraživanja, što je puno više nego što mnogi od njih sada dobivaju. Radnička potraživanja jesu prioritet u naplati, ako ima imovine, a s brzinom postupka omogućujemo nastavak poslovanja i da će dobivati plaće.

Koliko brzina utječe na to da se spasi bilo što - od radnih mjesta do plaća? Je li smisao zapravo spasiti što se spasiti može, a ne da kao do sada sve propadne?

Brzina je jedan od najvažnijih stvari - poslovanje ide od danas do sutra, ako ne možete ispunjavati svoje obaveze - dobavljati uslugu i robu, vi zapravo ispadate s tržišta. Od 27 zemalja Hrvatska je 24 po brzini, odnosno pri dnu, i to je ono što moramo promijeniti. Dužina stečaja prečesto utječe na to da se stečaj vodi samo zato da bi se naplatio trošak - na kraju nitko ne dobije ništa osim onih koji su odvjetnici ili stečajni upravitelji koji su se naplatili iz toga.

Fikus tvrtke s gotovo 15 milijardi kuna duga, ali bez imovine. Što ćete tu naplatiti kad nemaju ništa?

U ovim državnim tvrtkama ne želite raditi 

To je silan problem. Uzmite vas i mene, da poslujemo na tržištu, da imamo takvu tvrtku kojoj smo isporučili robu, ona nam ne plaća jer je možda neki od vlasnika sve uzeo sebi, takve tvrtke koje proizvode nered želimo otkloniti s tržišta. One stvaraju poruku da se može zaduživati a ne plaćati. Takvih tvrtki je 14 tisuća a one nemaju niti jednog zaposlenog. Nitko tu neće izgubiti radno mjesto, ali ćemo poboljšati likvidnost, maknut ćemo ih i omogućiti onima koji posluju da lakše posluju.

Što će biti s poslodavcima koji su na taj način iz tvrtki izvlačili novac?

Moramo biti svjesni da je legitimno ne uspjeti. Dobar dio poslodavaca je jednostavno krenuo u poslovni pothvat i nije uspio. No, ima onih koji su to zloupotrijebili, koji su sebi nezakonito izvlačili imovinu i sada ne plaćaju svojim vjerovnicima koji opet ne mogu platiti svojim radnicima i tako idemo u krug. Dajemo mogućnost za naplatu iz imovine takvih poslodavaca, dakle moći će se ići na njihovu osobnu imovinu ako su prekršili određena zakonska pravila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene