Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotov prvi dan

Ministar zadovoljan arbitražom u Parizu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Ivan Vrdoljak, inače glavni Vladin pregovarač, po izlasku se osmjehnuo. Član pravnog tima, odvjetnik Luka Mišetić objasnio je da je postupak tajan i da se podaci ne smiju iznositi u javnost.

Oko 15.30 sati završio je prvi dan arbitražnog postupka između hrvatske Vlade i MOL-a u Parizu, a hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, inače glavni Vladin pregovarač, po izlasku se osmjehnuo i rekao da je zadovoljan današnjom raspravom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ivan Vrdoljak 'Gdje ste sad domoljubi? Zar Sanader nije prije 10-ak godina prodava domoljublje?' Slika nije dostupna Upravljačka prava Živi zid podnio tužbu protiv Hrvatske i MOL-a

Odvjetnik Luka Mišetić, član hrvatskog pravnog tima, objasnio je da je arbitražni postupak tajan i da se podaci ne smiju iznositi u javnost. No, naglasio je da su se obje strane dogovorile da će poštivati odluku ovog arbitražnog vijeća. Mišetić je naglasio i da je ovo tek prva rasprava, a prema nekim ranijim primjerima u ovakvim slučajevima proces bi mogao potrajati do dvije godine.

'Moramo držati i čuvati tu tajnost postupka. Mogu vam reći generalno u međunarodnim arbitražama postupak okvirno traje oko dvije godine, ne mogu vam reći specifično ništa za ovaj predmet, imali smo jedno ročište danas i naravno nastavit ćemo u okviru arbitražnog procesa pokušati riješiti spor između dvije strane, više od toga ne mogu vam komentirati', rekao je Mišetić.

Počela bitka za Inu!

Na pitanje postoje li neki manevri, Mišetić je odgovorio da je odluka obvezujuća za obje strane. Objasnio je i kako izgleda sam postupak - riječ je o pravosudnom ročištu koje izgleda kao i svako drugo. Iznose se argumenti i dokazi, a bit će saslušani i svjedoci čija imena, kao ni broj Mišetić nije otkrio.

Iz MOL-a nema komentara današnjeg pripremnog ročišta

Adut presuda Sanderu

Podsjetimo, hrvatska Vlada podigla je tužbu protiv MOL-a i traži da se ugovor Sanderove vlade iz 2009. godine o upravljačkim pravima u INA-i i glavni ugovor o plinskom poslovanju proglase ništavnim.

Hrvatska strana mišljenja je da je trenutno važeći ugovor plod koruptivnog djela, a jak adut u tome trebala bi im biti pravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu  koji je optužen za primanje mita od MOL-ovog čelnika.

Ako se arbitražni ugovor proglasi ništavnim, odnosi u INA-i vratit će se na pravila iz ugovora iz 2003. godine. Hrvatska traži i naknadu štete za loše upravljanje kompanijom, a procijenila ju je na 6,2 milijarde dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene